Actualizare 20:05 ANI: Există şi alte prevederi legale privind angajarea rudelor la cabinetele parlamentare
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că decizia Parlamentului, privind aprobarea proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese, nu afectează dosarele privind această infracţiune, pe rolul instanţelor fiind 29 de cauze.
"Propunerea legislativă privind interpretarea art. 38 alin. 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, adoptată astăzi de către plenul Parlamentului, este in totală contradicţie cu dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 301 din Codul Penal - prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă şi penală", anunţă Agenţia Naţională de Integritate printr-un comunicat de presă.
Astfel, susţin reprezentanţii ANI, "se creează premisa conform căreia interdicţia de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate că anterior acestui moment exista o dispoziţie expresă care să interzică parlamentarilor să-şi angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare şi anume art. 70 din Legea nr. 161/2003".
Regimul juridic al conflictului de interese administrativ, pentru toate categoriile de persoane care ocupă funcţii publice este cel reglementat de Legile nr. 161/2003 şi 176/2010, mai precizează instituţia, considerând că "definiţia conflictului de interese cuprinsă în art. 70 din Legea nr.161/2003 este suficient de clară, precisă şi necondiţionată de adoptarea altor reglementări, subsecvente, pentru diferite categorii de demnităţi şi funcţii publice", se menţionează în acelaşi comunicat.
(G.F.)
----------
Actualizare 14:59 Liviu Dragnea: "Nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese, e un demers nefericit fără efecte"
Proiectul de lege adoptat astăzi, prin care aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese, este un demers nefericit fără efecte, a afirmat Liviu Dragnea, liderul PSD.
"Din ce am înţeles de la colegii mei, nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese. Eu n-am votat, n-am fost în plen când s-a votat şi m-am uitat cu atenţie pe articolul de lege, doar ca interpretare. Am înţeles că a fost legea statutului parlamentarilor în 2006, modificată în 2013. Până în 2013 nu exista o prevedere prin care să se interzică angajarea rudelor sau ceva de genul. Această interdicţie a apărut în 2013, ceea ce s-a votat astăzi am înţeles că clarifică exact acelaşi lucru, că nu poate fi aplicată o lege retroactiv", a declarat Dragnea, la Parlament, potrivit unor surse din media.
Întrebat ce părere are despre poziţia Agenţiei Naţionale de Integritate, Dragnea a spus că nu ştie care este aceasta. "Nu ştiu ce spune ANI. (...) Dacă articolul de astăzi este inutil sau nu are niciun efect, cu atât mai bine. Este un articol de lege în care colegii mei au crezut că este nevoie să clarifice acest lucru. Eu spun că până la urmă Curtea Constituţională va adopta o decizie pe care o vom respecta cu toţii. Din punctul meu de vedere, îmi asum faptul că n-am fost atent. Mi se pare un demers nefericit, nu văd ce efecte poate să aibă, doar subiecte de discuţie", a mai afirmat liderul PSD.
(S.A.)
---------
Senatorii şi deputaţii şi-au votat propria amnistie. Au adoptat o lege de interpretare a statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede că parlamentarii condamnaţi, amendaţi sau cercetaţi pentru conflict de interese, săvârşite până în vara anului 2013, să fie iertaţi, relatează Digi24.ro.
Astfel, senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele în propriile cabinete parlamentare vor scăpa de eventualele consecinţe ale legii.
Proiectul de lege a fost votat în plenul reunit al Parlamentului, cu 306 de voturi pentru.
Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013.
Parlamentarii aflaţi în conflict de interese riscă închisoare cu suspendare, recuperarea prejudiciului creat prin angajarea rudelor şi interdicţia de a candida pentru un nou mandat.
Au fost deja mai multe cazuri de parlamentari condamnaţi pentru că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Numai în anul 2015, 10 parlamentari au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare sau amendă penală pentru conflict de interese.
Senatorii şi deputaţii spun că în statutul lor nu există o incriminare a angajării membrilor familiei la cabinetele de circumscripţie până în 2013, astfel că Agenţia Naţională de Integritate nu ar fi trebuit să transmită parchetelor suspiciuni de conflict de interese în cazul parlamentarilor până la acea dată.
Dacă acest lucru este votat azi, parlamentarii care au decizii de conflict de interese anterioare verii lui 2013 ar scăpa de sancţiuni şi ar putea candida pentru un nou mandat.
Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, săptămâna trecută, raport favorabil şi urmează să fie adoptată la viitorul plen comun, potrivit raportului înregistrat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
1. Lehamite
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 12:56)
Tara de rahat; cei carear trebui sa faca ordine, au grija doar de ei.
2. Wtf
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 13:49)
Daca asta-i democratie eu sunt popa.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 15:00)
Am citit cum in Suedia parlamentari care merg la sedinte cu bicigleta iar cazarea sub forma de garsoniera,la noi hotel scump cu masina si sofer,mai nou si pensii speciale.In Olanda intr-o localitate primarul facea munca voluntara,la noi mai nou pensii speciale etc.Dece nu se fac evaluarea propritatilor si daca nu pot sa justifice sa fie confiscat diferenta?Astazi alte surprize.Politicieni in ultimii 26 de ani au distrus tara si nu raspunde nimeni.Cum credeti ca mai vin aceia care au plecat. nesimtitilor.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2016, 18:09)
Da
Germania are modelul dupa al 2-le Razboi M.
Tot germania tace acum.