SENATORUL DANIEL ZAMFIR - LOVITURĂ DUPĂ LOVITURĂ Deputaţii au adoptat modificarea Legii Curţii de Conturi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2018

Deputaţii au adoptat modificarea Legii Curţii de Conturi

Zamfir: "Este o lege bună, aşteptată de toţi cei care lucrează în sectorul public, ce limitează abuzurile pe care le pot face auditorii în actul de control"

Senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir, înlocuit din funcţia de preşedinte al Comisiei economice şi propus să fie dat afară din partid, marchează din nou, cu o precizie uluitoare. Iniţiativa sa pentru modificarea Legii Curţii de Conturi a fost adoptată, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor cu o majoritate covârşitoare. 224 de deputaţi au votat pentru adoptarea proiectului promovat de Zamfir, 27 au fost împotrivă, iar 13 parlamentari s-au abţinut.

După votul din plen, liberalul a scris, pe pagina sa de Facebook: "A trecut de Camera Deputaţilor Legea Curţii de Conturi! E o lege care limitea­ză drastic abuzurile unor auditori ai Curţii de Conturi şi vine în sprijinul tuturor primarilor şi funcţionarilor publici din administraţie! Îi felicit pe colegii de la PNL care n-au ţinut cont de dispoziţia lui Orban (n.r. Ludovic Orban, liderul PNL) de a nu vota niciun proiect care este iniţiat alături de PSD!". Ludovic Orban nu a înţeles că proiectele bune pentru oameni nu au culoare politică şi că eliminarea abuzurilor trebuie sa fie o prioritate pentru orice partid politic, a conchis domnia sa.

Cu o zi în urmă, deputaţii din Comisia de buget au votat iniţiativa legislativă, după ce au dezbătut timp de 12 ore amendamentele aduse pe marginea textului de lege. După votul din comisie, Daniel Zamfir a scris: "Cu mici retuşuri care trebuie făcute la Senat, legea a trecut cu sprijinul colegilor de la PSD, UDMR şi a singurului liberal prezent, domnul Bogdan Huţucă, pe care îl felicit pentru profesionalis­mul de care a dat dovadă. (...) E o lege bună, o lege aşteptată de toţi cei care lucrează în sectorul public, o lege care limitează abuzurile pe care le pot face auditorii în actul de control".

Senatorul ne-a declarat: "Problema de fond a fost rezolvată - Curtea de Conturi nu se mai pronunţă pe oportunitate.

De asemenea, auditorii Curţii de Conturi nu mai pot stabili prejudicii estimate, ele trebuie să fie certe. Prejudiciul trebuie stabilit cu responsabilitate, Curtea de Conturi trebuind să intervină cu actul de control după finalizarea procedurii, nu înainte de realizarea achiziţiei sau a investiţiei făcute. Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiţi banii, nu modul în care vor fi cheltuiţi. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poţi spune că nu a fost economic să investeşi într-un proiect decât dacă a încălcat legea.

Am rezolvat şi chestiunea suprapunerii de competenţe. Acum se întâmplă ca, după ce o autoritate publică dă un aviz de legalitate pe o achiziţie, Curtea de Conturi să îl respingă. Conform proiectului de lege, Curtea de Conturi se va pronunţa doar pe modul de cheltuire a banului public, nu se va mai pronunţa pe achiziţie. Avem şi un articol ce reglementează procedura de contestaţie, raportul de audit putând fi contestat şi de persoanele fizice vizate de Curtea de Conturi, ceea ce nu se întâmplă acum".

Anul trecut, Daniel Zamfir ne-a spus: "Auditorii estimează prejudiciile şi trimit autoritatea în instanţă, se deschide anchetă penală şi, în acest timp, funcţionarii din primării nu mai semnează nimic de frică. Nici acest lucru nu este în regulă. Auditorii să spună în mod cert care sunt prejudiciile şi să-şi asume răspunderea pentru res­pectivele sume! Se va institui măsura răspunderii auditorului Curţii de Conturi în legătură cu prejudiciul estimat.

De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenţie în cadrul CCR, care să ofere informaţii celor din autorităţile locale, dacă aceştia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun".

În 2017, bugetul instituţiei de control a fost redus, iar fostul preşedinte al Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Văcăroiu a spus, în cadrul audierilor, că instituţia pe care o reprezintă se poate desfiinţa, după ce bugetul său a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existenţă. În replică, preşedintele de atunci al Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, actual ministru de Finanţe, i-a spus că "toate au un început".

Nicolae Văcăroiu a menţionat că ins­tituţia de control primeşte anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulţi bani. Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi există 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate, a mai subliniat şeful CCR. Eugen Teodorovici a spus că este nevoie de o reformă a Curţii de Conturi: "Cei de la Curtea de Conturi trebuie să înţeleagă că sunt auditori şi nu controlori, adică această abordare de miliţian care încă este prezentă astăzi la CCR. Curtea de Conturi ar trebui să aibă un rol de îndrumare".

Proiectul de lege care urmăreşte modificarea Legii Curţii de Conturi urmează să meargă în Senat, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lustru la bombeu! cand CC este lipsita de drept procesual activ pentru pagubele constatate orice modificare in legea curtii este frectie la piciorul de lemn!! teodorovici este mai prost decat credeam, este chiar ticalos!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb