Timp de 17 ani de zile, guvernanţii au considerat R.A. - A.P.P.S o " vacă de muls", motiv pentru care nu a existat o voinţă reală de a modifica unele prevederi care le confereau puteri discreţionare asupra unui patrimoniu de stat cu o valoare de peste 1miliard de Euro, afirma Marius Marinescu, Senator PD, Vicepresedinte al Comisiei de Cercetare a Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii. În acest scop, domnia sa a depus la Senat, o propunere legislativa de amendare a prevederilor in vigoare care reglementează regimul şi condiţiile în care se poate înstrăina patrimoniul imobiliar gestionat de R.A. - A.P.P.S. In sedinta din data de 31 ianuarie a.c., Executivul a emis o Ordonanta de Guvern care obliga RA-APPS la instrainarea locuintelor de protocol ( de lux ) din patrimoniul propriu, numai prin licitatie publica, dar care inca mentine niste exceptii.
Propunerea legislativa pe care a depus-o senatorul Marinescu, obliga ca plata imobilelor vandute prin licitatie de RA-APPS sa se faca integral, nu in rate , asa cum permite Ordonanta mentionata. Statul trebuie sa recupereze, cu celeritate, justa valoare de piata a imobilelor instrainate; totodata, RA-APPS nu este o institutie de creditare.
Odata cu vanzarea cladirilor in cauza, tot prin licitatie publica se vor vinde si terenurile care le revin, spre deosebire de prevederile actuale, care vorbesc doar despre concesionarea lor.
De asemenea, propunerea senatorului Marinescu elimina prevederea abuziva prin care primului-ministru i se permite sa repartizeze locuinte de protocol dupa bunul plac; firesc este ca asemenea locuinte sa le fie inchiriate doar demnitarilor care au dreptul sa le ocupe conform legii, si nu si altor categorii de persoane catalogate drept "exceptii" de la regula.
Recomandarea senatorului Marinescu este ca R.A. - A.P.P.S. sa administreze locuintele de protocol dupa modelul statelor din Uniunea Europeana. Acolo, locuintele de protocol sunt destinate demnitarilor exclusiv pe perioada exercitarii mandatului ; nu exista exceptii care sa le prelungeasca dreptul de a-si pastra asemenea locuinte dupa pierderea portofoliului respectiv.
In Marea Britanie, spre exemplu, celebra resedinta din Londra, nr.10 Downing Street, este atribuita premierului britanic, fie ca se numeste Margaret Thatcher, John Mayor sau Tony Blair, atata timp cat dureaza mandatul sau, dupa care chiriasul se schimba.