Senatul a dat liber la suspendarea lui Traian Băsescu

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2012

Senatul a dat liber la suspendarea lui Traian Băsescu

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu revine în actualitate. Plenul Senatului a adoptat, ieri, modificarea la legea referendumului, prin care preşedintele României va putea fi demis cu votul a jumătate plus unul din cei care se prezintă la referendum, faţă de prevederea actuală, privind sus­pendarea cu votul a jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot. Schimbarea este una esenţială, conform actualei legi suspendarea fiind practic imposibilă, în condiţiile în care la referendumuri se prezintă un număr destul de mic din oamenii cu drept de vot. Referindu-se la această chestiune, Victor Ponta declara la sfârşitul lunii trecute, înainte de alegerile locale: "Acestea sunt obstacole ridicate de Traian Băsescu în apărarea sa. Noi trebuie să ridicăm aceste obstacole, iar Traian Băsescu nu poate scăpa de judecata oamenilor, care trebuie să vină să voteze dacă îl mai vor sau nu. Depinde de preşedinte dacă se declanşează procedura. Nu de mine depinde lucrul ăsta. Eu nu-l ameninţ pe preşedinte. Eu nu-mi doresc acest scenariu, dar nici nu-l exclud". Primul pas a fost deja făcut.

Propunerea de modificare a Legii referendumului a fost adoptată de plenul Senatului cu 75 de voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Faptul că adoptarea propunerii a fost primită cu aplauze de plen spune totul despre viitoarele intenţii ale aleşilor. Legea a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, decizia finală în acest caz urmând să fie luată în Camera Deputaţilor. Propunerea legislativă semnată de senatorul PSD Georgică Severin şi senatorul PNL Cornel Pieptea modifică în Legea referendumului condiţia care trebuie îndeplinită pentru ca şeful statului să poată fi demis prin referendum. Raportul la acest act normativ a fost aprobat luni în Comisia juridică, atunci când, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a suspendat şedinţa de plen pentru a acorda o pauză de consultare între liderii de grupuri, după ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii referendumului. Pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu, această suspendare este o chestiune de maximă urgenţă: "Nu e o urgenţă pentru mine ci pentru noi toţi. Deocamdată, suntem implicaţi în două bătălii foarte grele: bătălia guvernării, nu vreau să insist cu moştenirea grea, dar este o perioadă dificilă, şi bătalia pentru alegeri".

Dacă se va ajunge la suspendarea preşedintelui Băsescu, acest lucru nu va fi o premieră. În aprilie 2007, 322 de parlamentari au votat atunci pentru suspendarea preşedintelui, 108 au votat împotrivă, iar 10 s-au abţinut. Apoi, în urma referendumului din 19 mai 2007, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a încetat, acesta fiind reconfirmat de 74,48% din cei prezenţi la vot.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Senatorul Iulian Urban a declarat că legea de modificare Legii referendumului, adoptată de Senat, va fi contestată la Curtea Constituţională şi că deja s-au stâns semnături în acest sens: "Referitor la Legea referendumului, deja s-au strâns semnăturile, o să se meargă la Curtea Constituţională. Urmează să vedem dacă Curtea Constituţională va considera dacă se încadrează în limitele de constituţionalitate. În viaţă şi în politică trebuie să ai grijă groapa cui o sapi, că este posibil să cazi tu în ea, astfel încât, din punctul meu de vedere, atât timp cât data trecută această lege privind referendumul a trecut şi au fost foarte mulţi şi de la ei care au votat, trebuie să se gândească foarte bine, mai ales că iată ce se întâmplă, până la urmă roata politică a vieţii şi a justiţiei se învârte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb