Senatul reduce cota unică de impozitare la 10%

Ziarul BURSA #Politică / 24 noiembrie 2010

Senatul reduce cota unică de impozitare la 10%

Senatorii au adoptat, ieri, un proiect de lege care prevede reducerea cotei unice de impozitare cu şase puncte procentuale, de la 16% cât este în prezent, la 10%.

Iniţiativa aparţine parlamentarilor PDL, unul dintre aceştia fiind actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, relatează Mediafax. Pentru reducerea cotei unice au fost înregistrate 45 de voturi, 31 împotrivă şi 8 abţineri. Propunerea adoptată de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind că, pentru veniturile impozabile din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, pensii, investiţii, activităţi agricole, premii şi alte surse, cota de impozit este de 10%. Iniţiativa nu face referire şi la impozitul pe profit.

Iulia Urban, PDL: "Reducerea cotei unice va genera creştere economică, prin relaxare fiscală"

Unul dintre iniţiatori, Iulian Urban, a argumentat că diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea încasărilor la bugetul de stat, dar va genera şi creştere economică, prin relaxarea fiscală.

Senatorul PDL a afirmat că, în condiţiile în care fiscalitatea a fost redusă semnificativ în ţările din regiune, ţara noastră poate combate migrarea marilor investitori în ţările vecine doar prin reducerea fiscalităţii, întrucât la nivelul infrastructurii nu poate concura.

Gherghina: "Măsura are un impact bugetar negativ de circa 1% din PIB"

Ministerul Finanţelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat că Guvernul nu susţine iniţiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB. Astfel, la un Produs Intern Brut estimat la 126 miliarde de euro pentru anul viitor, statul nu ar încasa la buget 1,26 miliarde de euro dacă scade la 10% cota de impozitare începând cu 1 ianuarie 2011.

Opoziţia, de acord cu diminuarea cotei

Propunerea formulată de senatorii PDL a fost sprijinită şi de grupurile PSD şi PNL. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că social-democraţii vor susţine iniţiativa lui Urban de a "intra în contradicţie" cu linia fiscală a Guvernului.

Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a afirmat că liberalii susţin scăderea cotei unice, atât pentru impozitul pe venit, cât şi pentru cel pe profit.

Senatorul PDL Cristian Rădules-cu a contraargumentat că diminuarea cotei unice va lăsa bugetul de stat descoperit, pentru o perioadă de aproape un an, încasările diminuate neputând fi acoperite.

Ruşanu i-a replicat lui Rădulescu, afirmând că, dacă Guvernul va încheia un nou acord cu FMI în 2011, se poate folosi eventualul împrumut pentru a asigura "plasa de siguranţă" pentru "perioada inerţială" de 8-11 luni în care încasările la buget ar putea fi diminuate prin scăderea cotei unice. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar fi extraordinar pentru toata economia daca s-ar reduce cota unica la 10% inclusiv impozitul pe profit.Ar trebui redus si diferentiat TVA respectiv 5% pt alimente de baza si 10% pt restul produselor normale>pt cele de lux as lasa TVA la24%.Cu masurile astea sigur am iesi din criza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb