O subcomisie din Senatul SUA, responsabilă cu supravegherea antitrust, va lansa o audiere, în luna noiembrie, cu privire la oferta companiei de telecomunicaţii AT&T de cumpărare a "Time Warner", după ce oficialii americani şi ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale au ridicat întrebări în legătură cu planificata tranzacţie.
Gigantul telecom AT&T, al treilea mare distribuitor de servicii de televiziune prin cablu din SUA, a anunţat, la finele săptămânii trecute, că vrea să plătească 85,4 miliarde de dolari pentru compania "Time Warner", care deţine posturile CNN şi HBO.
Cea mai mare fuziune anunţată anul acesta va îmbina reţeaua de distribuţie AT&T, care include 130 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă şi 25 de milioane de abonaţi ai canalelor de televiziune, cu conţinutul canalelor HBO, Cartoon Network şi CNN.
Senatorul republican Mike Less, care conduce subcomisia antitrust, este de părere că acordul ar putea ridica probleme importante de concurenţă, care vor fi examinate cu atenţie. Însă, Randall Stephenson, directorul executiv al AT&T, crede că autorităţile de reglementare vor aproba afacerea.
Amanda Wait, avocat specializat pe concurenţă, susţine că implicaţiile fuziunii nu sunt clare, iar subcomisia antitrust va trebui să analizeze modul în care afacerea ar schimba interesele companiei AT&T.
Brian Fallon, unul dintre purtătorii de cuvânt ai candidatului democrat la prezidenţialele din SUA, Hillary Clinton, a spus că sunt numeroase întrebări în această afacere, care necesită un răspuns, iar supraveghetorii trebuie să cerceteze mai multe aspecte ale acordului, urmând ca alte informaţii să fie prezentate înainte să se ajungă la o concluzie.
Donald Trump, candidatul republican, a susţinut că nu aprobă fuziunea din cauză că "este prea multă putere concentrată în mâinile a prea puţini".
Menţionăm că Departamentul de Justiţie din SUA ia decizia finală în astfel de cazuri şi poate aproba, bloca sau pune anumite condiţii asupra fuziunii.