SENTIX: RESTRICŢIILE IMPUSE PENTRU COMBATEREA PANDEMIEI NU MAI SPERIE INVESTITORII Redresarea economică este umbrită de accentuarea riscurilor de creştere a inflaţiei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2021

Redresarea economică este umbrită de accentuarea riscurilor de creştere a inflaţiei
Călin Rechea

Aşteptările investitorilor privind evoluţia economiei din zona euro şi a celei globale s-au îmbunătăţit semnificativ în martie 2021, în ciuda noilor restricţii impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a crescut peste aşteptări, cu 5,2 puncte faţă de luna precedentă, până la 5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 32,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -19,3 puncte, de la -27,5 puncte (vezi graficul).

"Economia globală se află pe o traiectorie de redresare susţinută ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei curente şi mai puţin de pe urma îmbunătăţirii aşteptărilor", se arată în raportul Sentix.

În condiţiile în care "pandemia pare că a atins un vârf la nivel global, iar vaccinarea progresează bine, investitorii pariază pe redeschiderea mai rapidă a economiilor", după cum mai scriu analiştii de la Sentix.

Raportul accentuează faptul că "redresarea economică este susţinută de politicile monetare şi fiscale expansioniste", pe fondul "riscurilor clare de creştere a inflaţiei în lunile următoare".

Redresarea a continuat la nivelul tuturor regiunilor, cu excepţia Asiei, exclusiv Japonia, care este inclusă într-o categorie superioară, cea de "boom" economic.

Indicele agregat al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut până la 11,9 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, de la 8,6 puncte în luna precedentă, pe fondul unei stagnări a indicelui aşteptărilor la 35,8 puncte şi a creşterii indicelui situaţiei curente cu 6 puncte, până la -9,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020.

"Politica guvernului federal este criticată", afirmă analiştii de la Sentix, aceasta fiind considerată "prea complicată, prea prudentă", în condiţiile în care "haosul din aprovizionarea cu vaccin determină încetinirea activităţii economice". Aceste aspecte "nu sunt reflectate în indicii încrederii economice", după se mai arată în secţiunea dedicată cele mai mari economii din zona euro.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix subliniază că indicele agregat al încrederii a înregistrat cea de-a unsprezecea creştere consecutivă, cu 7,5 puncte faţă de luna anterioară, până la 25,5 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018. Indicele situaţiei curente a crescut până la 9 puncte, de la -2,8 puncte în luna precedentă, iar indicele aşteptărilor a ajuns la un nou record, de 43,3 puncte, după cinci creşteri lunare consecutive.

"Curajul mai multor state de a reduce sau elimina complet restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei a contribuit în mod cert la această evoluţie îmbucurătoare", se subliniază în raportul de la Sentix.

Indicele încrederii pentru Europa de Est şi-a reluat creşterea, însă a rămas în teritoriu negativ, la -0,3 puncte, de la -2,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu un punct, până la 24 de puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 5 puncte, până la -22 de puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2020.

A continuat şi creşterea indicelui agregat al încrederii în economia Elveţiei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2019, de 19,8 puncte, pe fondul creşterii cu 10,4 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 4,5 puncte, şi a scăderii până la 36,3 puncte a indicelui aşteptărilor, de la 45 de puncte în luna precedentă.

O creştere semnificativă s-a înregistrat la nivelul încrederii în economia Austriei, unde indicele agregat a avansat până la 8,5 puncte, de la -1,2 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 44,3 puncte, de la 35,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 10 puncte, până la -22 de puncte.

Procesul de redresare s-a reluat şi în America Latină. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -10,2 puncte, de la -13,2 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu 0,5 puncte, până la 18,3 puncte, şi a unei creşteri cu 4,8 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -35 de puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut până la 33,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2013, de la 33,1 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2 puncte, până la 26 de puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, în timp ce indicele aşteptărilor a scăzut până la 41,3 puncte, de la 42,5 puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a crescut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a avansat cu 3,9 puncte, până la 20 de puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2018, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,5 puncte, până la cel mai ridicat nivel din aprilie 2004, de 36 de puncte. Indicele condiţiilor curente a crescut până la 5 puncte, de la -1,8 puncte în februarie 2021.

Indicele încrederii de la Sentix pentru martie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.218 investitori, dintre care 288 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vedeti ca exista 2 Indexuri !

    Unul pentru investitorii institutionali si unul pentru investitori individuali! 

    Indexul de prabusire in 2020 martie arata asa: 

    Institutional: 51.08 

    Individual: 26.58 

    In octombrie 2020: 

    Institutional:24.00 

    Individual:15.34 

    Indexul de incredere pe 1 an se intersecteaza acum 2021 ca in perioada 2005-2006 

    Institutionalul Coboara pe trend (indexul) mai 2020: 81.90 

    Individualul Urca (carnea de tun) mai 2020: 74.05 

    Institutional: 61,90 

    Individual: 72,95 

    Exista o asimetrie intre Institutional - Individual, puncte de intersectie si zone paralele de transfer a cauzalitatilor (actiunile desfasurate in economie si deplasare fluxurilor dintr-un cadran economic in altul ca pondere). 

    Indexul de Evaluare: 

    Institutional: este la minime (adica activele sunt scumpe) 

    Individual: este la minime sub Institutional 

    Singurul Avantaj Ca pondere la Institutional fata de individual ca pot accesa CREDITE / Granturi si pot inca cumpara "Active" cu forme de levier si la "reduceri" masive fata de Individual ce nu are acces la ofertele reale din piata financiara. 

    semnat comenturi "cretine" 

    E cadou si pentru "Make" care o tine ca nu exista "cicluri"

    O zi faina! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb