SEPTEMBRIE FINANCIAR Scăderile externe au anulat ascensiunea BVB, în prag de trecere la piaţă emergentă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2020

Scăderile externe au anulat ascensiunea BVB, în prag de trecere la piaţă emergentă

Creştere de 0,11% pentru BET şi declin de 4,78% pentru BET-NG

Piaţa noastră de capital a intrat oficial în categoria celor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell în luna septembrie, după ce în urmă cu un an, agenţia londoneză de rating stabilise că sunt îndeplinite criteriile pentru accederea în eşalonul superior pieţelor de frontieră, în care ne-am aflat din 2008 încoace.

FTSE inclusese piaţa noastră pe lista de monitorizare în vederea unei potenţiale promovări în toamna anului 2016, în condiţiile în care la acel moment îndeplineam opt din cei nouă parametri stabiliţi de britanici pentru clasificarea unei pieţe ca emergentă.

Creşterea volumului şi a valorii tranzacţiilor, precum şi corelarea mai bună la traiectoria pieţelor internaţionale, sunt principalele influenţe la care se aşteaptă brokerii şi analiştii de la noi odată cu intrarea în piaţa noastră a unei clase de investitori străini de calibru superior celor ce activează în pieţele de frontieră.

Pasul a fost făcut efectiv în data de 21 septembrie, zi în care pieţele internaţionale s-au aflat sub influenţa ştirilor că bănci precum HSBC, Deutsche Bank, sau JP Morgan Chase & Co au făcut afaceri cu clienţi suspectaţi de spălare de bani sau alte infracţiuni finanicare, fapt ce a precipitat scăderi ce s-au resimţit şi la noi.

Per ansamblu în luna septembrie, indicele BET - reperul Bursei de Valori Bucureşti, a crescut cu 0,11%, la 9.007,2 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,4%, până la 810,32 de puncte.

Indicii din Statele Unite, la primele scăderi din martie încoace

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,28%, în vreme ce S&P 500 s-a depreciat cu 3,92%, iar Nasdaq Composite a avut un declin de 5,16%, primele coborâri lunare din martie încoace pentru principalele coşuri de acţiuni americane.

"Pierderile au fost provocate de îngrijorările privind încetinirea redresării economice, alegerile prezidenţiale şi evaluările «până la cer» ale acţiunilor din tehnologie", se menţionează într-un articol din Barron's, din 1 octombrie.

În Europa, deprecierile au fost mai moderate, indicele STOXX 600 coborând cu 1,48%, în septembrie, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a retras cu 1,43%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze reculul a fost de 1,63%.

Este contextul internaţional care a cântărit asupra cotaţiilor de la Bucureşti începând cu cea de-a doua parte a lunii trecute, anulând avansul marcat de indici până atunci în septembrie, ce continua mişcarea ascendentă dezvoltată de coşurile de acţiuni începând cu luna august.

Apreciere de aproape 12% pentru titlurile TeraPlast, la 0,402 lei

Acţiunile TeraPlast (TRP) au bifat o creştere de 11,96%, până la 0,402 lei, în septembrie, în condiţiile apariţiei informaţiei că producătorul de materiale de construcţii este cel de-al treilea emitent de la BVB ce va fi inclus de FTSE în indici ce includ pieţe emergente. Informaţia a fost publicată de BT Capital Partners în raportul său zilnic din data de 18 septembrie, vinerea dinaintea promovării, zi în care titlurile TRP s-au apreciat cu 6,27%, pe fondul unui volum de 7,95 milioane de acţiuni, cu mult peste media zilnică a lunii anterioare, de circa 1,28 milioane de titluri.

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii, emitent catalogat de agenţia londoneză ca microcompanie, fac parte din indicele FTSE Total Cap, ce include companiile mari, medii, mici şi micro din pieţele dezvoltate şi emergente şi din indicele FTSE Micro Cap, conform BT.

Volum record pentru acţiunile Banca Transilvania, înainte de promovarea în eşalonul pieţelor emergente

Titlurile Banca Transilvania (TLV), unul din vehiculele de intrare a investitorilor străini în piaţa noastră şi cel mai important emitent de la BVB inclus în indicii de pieţe emergente a FTSE, au urcat cu 3,5%, la 2,365 lei, în septembrie, ultima lună în care investitorii au mai putut achiziţona acţiuni TLV pentru a beneficia de dividendele şi titlurile gratuite distribuite de instituţia de credit.

Cu o zi înainte de trecerea efectivă a pieţei în categoria emergentă, acţiunile TLV au avut un volum de 116,77 milioane de titluri, cel mai ridicat de la listare din 1997 încoace (conform datelor investing.com), ceea ce indică către ajustări de portofolii ale fondurilor de investiţii, îndeosebi a celor cu administrare pasivă, prilejuite de trecerea pieţei noastre la un nou statut.

FTSE evaluează Banca Trasilvania drept companie de mărime medie, astfel încât instituţia din Cluj este inclusă în indici precum FTSE All World (ce include companiile mari şi medii din pieţele dezvoltate şi emergente), FTSE All Cap (ce include companiile mari, medii şi mici din aceste pieţe), FTSE Total Cap şi Mid Cap.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cealaltă bancă din indicele BET şi care la evaluarea agenţiei londoneze din septembrie 2019 îndeplinea cerinţele de lichiditate pentru includerea în indici, s-au apreciat luna trecută cu 8,33%, până la 13 lei, pe fondul unei lichidităţi zilnice preponderent reduse, semnificativ sub media acestui an. Chiar dacă a pierdut trenul acum, acţiunile BRD au şanse de a fi incluse în indicii FTSE la evaluarea din martie, conform declaraţiilor oficialilor BVB.

Evaluată drept companie de talie mică de către agenţia britanică, Nuclearelectrica (SNN), de asemenea intrată în indicii FTSE, a avut un recul al preţului acţiunilor de 1,54%, până la 16,6 lei, în septembrie, într-o lună în care rulajul cu titlurile SNN s-a situat semnificativ peste cel mediu al anului. Cel mai mare declin zilnic, de 3,9%, a fost înregistrat în şedinţa din 18 septembrie (ultima înainte promovării) când, pe finalul zilei bursiere, ordine mari de vânzare au precipitat o scădere substanţială a preţului Titlurile. Acţiunile SNN fac parte din indici precum FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Small Cap.

Scădere de 6,69% pentru titlurile OMV Petrom, până la 0,335 lei

Marcate de plasamentul privat accelerat derulat de Fondul Proprietatea (FP) pentru 3% din companie, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 6,69%, luna trecută, la 0,335 lei. Anunţul FP a venit în seara zilei de 15 septembrie, iar în ziua următoare, cotaţia SNP a coborât cu 5,93%. Fondul a înstrăinat pachetul de acţiuni la 0,33 lei/titlu, cu 11% sub preţul din piaţă din ziua anunţării ofertei.

Pe lângă plasamentul derulat de FP, luna trecută, cotaţia petrolului în plan internaţional a cunoscut deprecieri semnificative, contractele futures ale sortimentului Brent cu scadenţa în octombrie, înregistând un declin de 9,56%, la 40,95 dolari/baril. OMV Petrom a revizuit aşteptările de preţ ale petrolului, pentru 2021 estimarea fiind de 50 de dolari/baril, dar pentru 2021 şi 2022 estimările au fost reduse la 60 de dolari/baril, de la 70 şi 75 de dolari/baril.

Pe lângă BRD, OMV Petrom este cea de-a doua companie indicată de conducerea BVB ca având şanse de intrare în indicii FTSE, la evaluarea din martie.

Acţiunile Electrica (EL) au scăzut cu 8,05%, în septembrie, la 10,85 lei, pe fondul unor volume preponderent sub media zilnică a anului, în timp ce titlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 4,9%, la 23,3 lei. Sunt deprecieri care, alături în primul rând de cea a SNP, au făcut ca indicele energetic BET-NG să coboare cu 4,78% luna trecută, la 658,01 puncte.

Titlurile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 8,52%, luna trecută, la 31,1 lei, cel mai mare declin procentual din cadrul indicelui BET, din septembrie. În data de 25 septembrie, acţiunile s-au depreciat cu 5,86% şi, ţinând cont de volumul din acea sesiune, de 54.000 de acţiuni, cu mult peste media zilnică a lunii anterioare, de circa 4.800 de tituri, este probabil să fi fost efectuate vânzări de către investitori instituţionali.

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 19,3% pentru SIF Transilvania şi 61% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,39%, la 42.053 puncte, creştere imprimată de titlurile FP şi SIF Transilvania (SIF3).

Acţiunile Fondului au urcat cu 4,86%, la 1,295 lei, în timp ce pentru societatea de investiţii din Braşov, avansul a fost de 8,26%, până la 0,393 lei, SIF-ul urmând să distribuie, în această lună, un dividend de 0,0355 lei, echivalentul unui randament brut de 9% faţă de ultimul preţ al acţiunii din septembrie.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 19,3% pentru SIF Transilvania şi 61,06% pentru SIF Munteania (SIF4), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 19,37%, peste obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

SIF Banat-Crişana (SIF1) avea un discount de 59,4%, în condiţiile în care, pentru luna august, conducerea societăţii a evaluat o serie de deţineri din portofoliu, între care şi SIF Imobiliare (SIFI), în baza unui raport de evaluare, conform noilor reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ce permit acest lucru.

Demersul ASF a venit în urma unor articole din Ziarul Bursa în care se arăta cum Valoarea Activului Net al SIF1 este umflată prin tranzacţii cu câte o acţiune SIFI.

Am intrat în octombrie, una dintre cele mai temute luni din calendar de către investitori, care se referă adesea la aşa numitul "efect ce octombrie". Este de fapt vorba despre aşteptările unor investitori, care cred că scăderile şi prăbuşirile pieţei sunt mai probabile în această lună decât în oricare alta din an, în condiţiile în care multe crah-uri bursiere au avut loc în octombrie - Panica din 1907, Crah-ul din 1929, Lunea Neagră din 1907 etc. Totuşi, în realitate, septembrie este cea mai slabă lună istoric pentru piaţa din Statele Unite.

Mike Wilson, strateg la Morgan Stanley, cunoscut pe Wall Street pentru abilitatea sa extraordinară de a prezice mişcările majore ale pieţei, consideră că există premise ca S&P 500 şi Nasdaq 100 să scădea cu încă 6%, respectiv 14%, în viitorul apropiat.

"Rareori incertitudinea a fost mai mare pentru pieţele financiare", a spus Wilson săptămâna trecută într-o scrisoare adresată clienţilor şi citată de Yahoo Finance.

Între elementele de îngrijorare punctate de analistul Morgan Stanley se află un nou pachet de stimulare fiscală, al doliea val de Covid-19, poziţia previzibilă a Rezervei Federale în ceea ce priveşte rata de politică monetară şi alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. De altfel, întreaga lună octombrie va sta sub semnul alegerilor din Statele Unite, iar lucrurile devenind mult mai complicate în condiţiile în care, vineri, preşedintele Donald Trump a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. În afară de mișcările alea speculative, dintr-un buzunar intr-altul, din ziua premergătoare promovării BVB la statutul de piata emergenta, eu n-am văzut niciun fel de creșteri de volume.

    BVB a revenit la rulajele de țară bananiera, anulând toate vorbele goale care s-au zis în ultima perioada. 

    1. Nu prea a crezut nimeni ca odata cu promovarea asta o sa curga lapte pe Dambovita si miere pe Dunare. E o eticheta care nu rezolva problemele. Noi nu avem emitenti si nu avem investitori. Nu avem domenii diversificate. Unde e sectorul IT la bursa? Nu avem fonduri de investitii in actiuni. Nu avem multe ...

      Nu avem minte.

      Nu avem morala.

      Nu avem interes cinstit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb