Septimiu Stoica, fostul Preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi actualul Preşedinte al Bursei Române de Mărfuri (BRM), acuză Depozitarul Central de discriminare, după ce acesta nu a oferit aceleaşi condiţii platformei alternativă de tranzacţionare Apollo-X", concepută de Stoica, cu cele impuse platformei utilizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
"Nu este normal ca cei care tranzacţionează pe platforma BVB sau pe Apollo-X să aibă aceleaşi servicii, însă plătite diferit la Depozitar, şi până la urmă această întârziere de aprobare este în detrimentul investitorilor şi ai intermediarilor, care ar avea astfel şansa să tranzacţioneze pe o altă platformă şi să-şi mărească veniturile", a declarat, pentru ziarul Bursa, Septimiu Stoica.
Domnul Stoica ne-a spus că urmează să discute, din nou, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii Depozitarului pentru a ajunge la o soluţie.
"Cu toate că Apollo este un sistem alternativ, şi nu este reglementat ca BVB, decontarea este similară, iar cei de la Depozitar vor să ne aplice tarife de decontare brută, care sunt de circa zece ori mai ridicate decât cele de decontare netă, cum are Bursa. În plus, au mai introdus şi un fel de cost, legat de un nivel minim de tranzacţionare, care este neobişnut", ne-a explicat Septimiu Stoica.
De cealaltă parte, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului, dezminte afirmaţiile domnului Stoica, subliniind că tarifarea este aceeaşi pentru toate platformele de tranzacţionare.
"În plus, pentru sistemele alternative de tranzacţionare, cum este cea a domnului Stoica, în primul an nu se plăteşte nimic, urmând ca abia anul următor să se efectueze plăţile către Depozitar", a completat Adriana Tănăsoiu.
Preşedintele BRM a început demersurile pentru autorizarea platformei alternative de tranzacţionare încă de la începutul acestui an, însă nici până acum nu a primit aprobările necesare de la Depozitar.
"Singura piesă care mai lipseşte este contractul cu Depozitarul, care ne-a oferit condiţii discriminatorii comparativ cu cele impuse Bursei de Valori Bucureşti", ne-a explicat domnul Stoica, menţionând că, între timp, a făcut şi o cerere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru înaintarea documentaţiei aferente platformei, pentru "a mai salva nişte timp".
Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, ne-a confirmat că documentaţia trimisă de Septimiu Stoica a ajuns sub lupa Comisiei, însă este în continuare în analiză, din cauza "anumitor reţineri" din partea Depozitarului Central.
"În condiţiile în care nu putem să asigurăm finalitatea tranzacţiilor la Depozitarul Central, nici noi nu ne putem exprima la începerea activităţii pe o astfel de platformă", a adăugat doamna Anghelache.
Pe viitoarea platformă se vor putea tranzacţiona atât acţiuni, obligaţiuni, fonduri de investiţii şi produse derivate, cât şi produse noi, care vor fi lansate pe parcurs. În prima fază, se vor putea tranzacţiona contracte futures având ca suport mărfuri, cu precădere energie şi cereale, rate de dobandă dar şi cursuri de schimb.
Printre obiectivele acestei platforme se numără asigurarea unei activităţi complementare Bursei de Valori Bucureşti, căreia să-i furnizeze la un moment dat companii performante candidate pentru listare. Această iniţiativă venea în concurenţă cu Bursa de Valori Bucureşti, care, tot în vara acestui an, urma să creeze o platformă alternativă de tranzacţionare, care să găzduiască tranzacţii cu acţiunile unor companii străine.