Sergiu Oprescu: Băncile au nevoie de mai multă autonomie

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2012

Băncile trebuie să devină mult mai autonome, pentru că în prezent sunt dependente de economisirea externă, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, la conferinţa "Noua ordine bancară şi relansarea economiei". Domnia sa a adăugat că economisirea externă nu poate fi atrasă, dacă este folosit doar canalul relaţiei dintre băncile mamă şi subsidiare. În plus, piaţa de capital este un domeniu care ar trebui să atragă finanţarea externă, potrivit lui Sergiu Oprescu.

Preşedintele Alpha Bank a declarat: "Noi suntem într-o industrie care va solicita capital din ce în ce mai mult, dar în condiţiile unui număr mai mare de riscuri. Instituţiile de credit trebuie să devină mai autonome. Noi suntem dependenţi de economisirea externă. Piaţa de capital este un domeniu care ar trebui să atragă finanţare externă care să aducă capital pentru societăţi. Creşterea economisirii interne şi extinderea bancarizării sunt necesare în prezent în România. Creditul neguvernamental din România are o dinamică de 10% în ritm anual, faţă de numai 1% în zona euro".

Sergiu Oprescu a precizat că va fi nevoie de multă muncă pentru "reancorarea" sistemului bancar, care să asigure un potenţial de creştere economică peste nivelul european.

"Ne aflăm într-un moment în care cadrul de reglementare european, ca o măsură luată în urma crizei, solicită cerinţe de capital suplimentar, în timp ce randamentele încep să fie reglementate din ce în ce mai puternic, ceea ce face ca acestea să fie din ce în ce mai mici", potrivit domniei sale.

Sergiu Oprescu a precizat că este necesar ca sistemul bancar să identifice riscurile la nivelul clienţilor, ca să aloce cât mai puţin capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb