Serviciile poştale obligatorii ar putea fi asigurate în următorii 10 ani de mai multe companii, şi nu doar de Poşta Română, aşa cum a stabilit autoritatea de reglementare (ANCOM) la finele anului trecut.
În prezent, furnizarea serviciilor poştale obligatorii revine Poştei Române, pe care la va presta până la 31 decembrie.
Serviciile poştale obligatorii, cunoscute şi sub denumirea serviciul universal, înseamnă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.
Conform unui proiect de decizie al ANCOM, un furnizor de serviciu universal se desemnează pentru o perioadă suficientă pentru a asigura viabilitatea economică a acestei activităţi, dar nu mai mult de 10 ani.
"ANCOM va putea desemna unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Pentru un operator de profil, prestarea serviciilor poştale obligatorii generează pierderi, care vor fi acoperite dintr-un fond special administrat de ANCOM.
"Suma ce va fi compensată nu va putea depăşi valoarea ofertată de furnizorul de serviciu universal prin intermediul propunerii financiare", se mai spune în comunicat.