Sfârşitul oraşului-grădină

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 mai 2010

Cătălin Avramescu

Era dimineaţă când s-a întâmplat. Şi demult, cred că prin 1978 sau 1979. Eram copil şi m-a trezit un zgomot ciudat, un motor răguşit, de tractor, amestecat cu lovituri în metal. Locuiam pe atunci în Berceni, în zona Brâncoveanu. M-am uitat pe geam şi am văzut un "utilaj" ciudat, un fel de excavator, care dărâma scările şi leagănele pentru copii din parcul dintre blocuri. Nu înţelegeam ce se întâmplă.

Sensul în-tâm-plării mi-a devenit evident peste câteva zile, când pe locul fostului parc am văzut că se intrase cu plugul, iar terenul a fost parcelat. În săptămânile următoare, locul avea să fie cultivat cu legume de către "oamenii muncii" din blocurile din jur. Înţelesesem că era dispoziţie "de sus". Începuse să se vorbească deja, oficial, despre "auto-gospodărire".

Mi-am adus aminte de soarta parcului dintre blocurile din Berceni zilele trecute, când am vizitat parcul Herăstrău. Cred că nu e nevoie să vă spun ce e acolo. Talcioc. Bâlci. Manele. Parcare. Reclame. Cerşetori. Pe vaporaş, "căpitanul" trăgea din ţigară în faţa familiilor cu copii.

E ceva profund în neregulă. Şi nu mă refer doar la aspect. La maniere. Cât mai ales la scopul fundamental al oraşului modern.

Multe centre urbane au crescut în jurul unor reşedinţe aristocratice sau regale. Eventual în preajma unor centre monahale. Iar toate acestea aveau grădini.

Nu era o întâmplare, ci parte a unui plan. Pentru medievali, grădina era o reprezentare a Universului. Importantă a fost, evident, influenţa Bibliei, unde Paradisul e înfăţişat ca o grădină. În Renaştere, grădinile sunt obiectul unei griji aparte. Secolele 17 şi 18 cunosc succesiunea stilurilor francez şi englez. Iar în secolul 19 apare moda grădinilor micului orăşean. Pe scurt, civilizaţia urbană, din secolul 19 încoace, este nedespărţită de prezenţa grădinilor.

La Paris, avem Jardin du Luxembourg. La Berlin, trotuarele de sub tei (Unter den Linden). La Londra, Kensington Gardens , iar la New York, Parcul Central.

Cei care au creat România modernă au avut, şi ei, sensibilităţi similare. Parcul Cişmigiu a fost creat sub domnia lui Gheorghe Bibescu, de un arhitect din Viena, pe numele său Meyer. Parcul Herăstrău, sub Carol al II-lea.

În prima parte a regimului comunist, respectul pentru grădinile publice încă nu se evaporase de tot. Comuniştii chiar au preluat, din sistematizarea anilor "30, proiectul Parcului Tineretului. Printre blocuri şi pe lângă bulevarde au tolerat "spaţiile verzi".

Din câte pot să îmi dau seama, situaţia s-a schimbat dramatic abia în a doua jumătate a anilor "70. Deja înainte de 1989, parcuri precum Carol ajunseseră în paragină. În "Centrul Civic", singurele zone verzi erau nişte tăpşane uriaşe, cu gazon, din jurul "Casei Republicii".

Poate că o istorie socială a grădinilor din România ne-ar ajuta să înţelegem mai multe şi despre perioada şi natura regimului comunist. Până atunci, nu putem decât specula. Probabil, Ceauşescu şi complicii săi, proveniţi, majoritatea, din lumea stepei aride, plină de ciulini şi de păpădie, priveau cu ostilitate sofisticarea burgheză a spaţiilor îngrijite în manieră englezească.

Examinarea "Palatului Primăverii", vila ridicolă a familiei conducătoare, face această idee plauzibilă. O incintă simplă, organizată în jurul rampei de acces auto. Câteva eleşteie din ardezie sau cu mozaic. Lângă unele aşteaptă animale din ciment. Câteva tufe de tuia, mai mult ca un gard, să nu vadă lumea înăuntru. Plus câţiva păuni, să simtă omul că stă la curte...

După 1989, lucrurile au intrat pe o spirală descendentă chiar şi faţă de standardele deplorabile ale perioadei socialiste. Unul dintre directorii televiziunii de atunci era celebru pentru grădina sa de lângă şosea, cu busturi demente, din ipsos. Un consilier prezidenţial devenise cunoscut pentru menajeria cu păuni şi cu măgari pe care şi-o construise.

Acestea sunt personajele care au patronat distrugerea grădinilor urbane. S-au făcut şi bani frumoşi, presupun, din urâţirea sistematică a oraşelor. Sunt cartiere unde spaţiile cu iarbă sau curţile oamenilor au dispărut, strivite de clădiri din tablă ondulată şi din beton.

Minţile care regizează acest spectacol sunt dominate tot de estetica menajeriei. Acum ceva vreme a apărut în Cişmigiu o volieră cu lebede negre şi cu raţe ciudate. Arată ca proverbiala nucă în perete, urâţind una dintre cele mai pitoreşti porţiuni ale parcului. Duminică am văzut în Herăstrău aceeaşi oroare. Lângă Insula Trandafilor, deja desfigurată de un gen de monument bizar, cu capete de politicieni de la Bruxelles. Lângă gunoaiele care plutesc, de ani de zile, pe sub podurile din partea cu Muzeul Satului.

Înţeleg că s-a pus gând rău şi Grădinii Icoanei, unul dintre cele mai liniştite locuri din Capitală, în marginea căruia sunt plănuite nişte turnuri. La fel prin Filaret. Zona Dr. Felix, cu copacii ei, e deja o amintire. Peste drum de Cimitirul Bellu a apărut un "mall". Bucureştii s-au transformat într-un oraş în care doar alergi, parchezi şi cumperi.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. De data aceasta, dl consilier "municipal" (ptr. opozanti: vedeti ca are ochi si pentru urbe, nu numai ptr. palat ! ) merita nota 10.  

    Aceasta pentru scris si ptr. ca "vede" , dar ca si in cazul maestrului Codita, nu este suficienta simpla aratare; toti , sau aproape toti cei care sunt obligati sa priveasca dezastrul zilnic, ar avea ceva de spus, dar "spusul" singur nu rezolva lucrurile. 

    Aha, inteleg ca de dezastrul parcurilor din Bucuresti sunt vinovati urmatorii> Ceausescu care a murit de 20 ani. Consilierul cu pauni si presedintele televiziunii cu busturi. NIMIC DESPRE BASESCU SI VIDEANU care domnitara 8 ani din cei 20 postrevolutionari. Banuiesc ca ei au vrut, saracii, dar nu i'au lasat consiliul local, Iliescu, Nastase, Brigitte Bardot si Vierpfotten!

    1. Iara asta ! Oare alta melodie nu stie ?.

      Este ca o placa zgariata (da, rau de tot). 

      Aha, a aparut si asta care sa'mi spuna ca sunt bonlav.

      Iaca ma bag si IO; I-TI SPUN CA SI ALTI , chiar esti bolnav( sunt medic si deduc usor situatia ta), du-te domnule si te trateaza pana nu este prea tarziu. Desigur ca poti rade de mine, crezand ca asa cum pacalesti pe altii facand pe "natafletul", iaca ai pacalit chiar si pe un doctor;dar te asigur :tu esti cel care te pacalesti singur; esti bolnav de adevaratelea. 

    se joaca de'a mama si de'a tata... adica isi dau roluri. Banuiesc ca e unul singur in trei. Odata se da natafletz si scrie cu apostrof ca sa ma imite si'mi mai pune ceva "in gura" ca sa poa sa'mi si raspunda. Mooor de ras. Avramescule te felicit. Ai discipoli la egocentrismu'tzi... nu esti singurul de pe bursa care se admira in oglinda...

    So, ca sa faca deosebirea cei doi, trei cititori onesti care tzi'au mai ramas, am sa le explic la ce raspunde si la ce nu raspunde natafletz. 1. Natafletzu nu raspunde la aia care nici prin scremere nu le iese mai mult de'o fraza. Deci anonimii poa sa dea cu bidineaua pana martzea viitoare ca nu ma intrebuintez decat la postari care contzin si idei. 2. cu un apostrof in loc de cratima nu se face un natafletz... (ma indoi c'or inteles ciumpalacii) 

    1. Dezechilibratul a revenit la miezul noptii sa vada daca l-a bagat cineva in seama.

      ...sa vada daca a revenit dezechilibratu...Jorj fiind un baiat foarte echilibrat.

      Coane, ai avut dreptate, Nata e dus cu pluta complet, vietuieste ca sa fie bagat in seama, e un caz curios si distractiv.

    au reuşit să distrugă o ţară întreagă…

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb