SIBEX A doua săptămână din mai a continuat seria rezultatelor slabe pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 mai 2015

Intervalul 11-15 mai a oferit o serie de şedinţe cu volume dezamăgitoare, în condiţiile în care variaţiile consemnate ar fi putut genera o implicare mai mare. Cu toate acestea, participanţii au stat departe de speculaţii şi îndeosebi de derivatul pe Dow Jones, care a înregistrat una din cele mai slabe săptămâni ale sale pe piaţa sibiană. Acestea au fost şi coordonatele sesiunii de vineri 15 mai, când au fost încheiate doar 47 de contracte, valoarea tranzacţiilor situându-se la 605.383 de lei. Per total, în cea de-a doua săptămână din luna mai, numărul contractelor s-a situat la aproape 300.

Derivatul care a atras cele mai multe contracte în sesiunea de vineri 15 mai a fost din nou perechea euro/dolar, pe scadenţa iunie, cursul de schimb dintre cele mai mediatizate monede din lume oferind un bun teren de manevră speculatorilor. Simbolul EUUSR 15F a strâns 33 de contracte, pe fondul unei evoluţii pozitive. Euro a acumulat 0,25% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear la 1,1414 USD. Cotaţia de închidere, cifrată la 1,1443 USD pentru o monedă comună a indicat o apreciere de 0,55% în raport cu cotaţia din sesiunea anterioară (n.r. - de joi 14.05). Tot pe segmentul derivatelor valutare a mai fost încheiat un singur contract pe cursul euro/yen japonez, pe scadenţa iunie. Moneda unică europeană a fost cotată la 136,35 yeni, în urcare cu 0,24%.

Simbolul DEDJIA 15F, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american Dow Jones pe scadenţa iunie de anul curent, a avut o nouă zi extrem de slabă, cu numai 8 contracte încheiate. Cotaţia pe scadenţa iunie a închis la 18.200 de puncte, cu 89 de puncte în coborâre faţă de (1)"start of day price" (18.289 puncte), dar în urcare cu 3 puncte faţă de închiderea de joi 14.05. S-au mai înregistrat şi 3 contracte pe Dow Jones, scadenţa septembrie, cotaţia simbolului DEDJIA 15I depreciindu-se cu 231 de puncte faţă de "start of day price" (18.381 puncte), la 18.150 puncte, cotaţia mai mare însă cu 39 de puncte faţă de nivelul din sesiunea de joi 14 mai.

(1) "Start of day price" este un preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu, reprezentând preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb