Sibex a modificat procedura de tranzacţionare a certificatelor de emisii de CO2

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2011

Darius Cipariu

Darius Cipariu

Bursa din Sibiu (Sibex), a modificat procedura de tranzacţionare a certificatelor de emisii de CO2, prin aprobarea listării a două contracte pe carbon, pentru a veni în întâmpinarea operatorilor români ce deţin sau au nevoie de astfel de certificate, potrivit unui comunicat al operatorului bursier. Elementul de noutate îl reprezintă faptul că deşi ambele contracte reprezintă 100 de tone de carbon, unul va fi tranzacţionat la preţ cu TVA, iar celălalt la preţ fără TVA, pentru a răspunde astfel caracteristicilor speciale ale pieţei certificatelor de carbon, susţin reprzentanţii bursei.

Decizia Sibex vine în contextul în care clasificarea de către CNVM a acestor certificate ca valori mobiliare, ceea ce ar permite tranzacţionarea lor pe o piaţă bursieră fără nicio piedică, este momentan subiectul unei acţiuni în justiţie, care a suspendat aplicarea sa.

"Unul din avantajele tranzacţionării certificatelor de carbon la SIBEX este costul avantajos, de 3 lei pe contract, adică 3 bani pe tona de CO2. Comparativ, la Bluenext, comisionul este între 1 şi 2 eurocenţi pe tonă (4 - 8 bani/tonă). La acesta se adaugă avantajele transparenţei, rapidităţii execuţiei şi garantării decontării", a declarat Darius Cipariu, Director general adjunct al Sibex.

În decembrie 2009, Bursa din Sibiu a lansat contractul futures CO2 2008 - 2012 reprezentând echivalentul a 100 certificate de emisii gaze cu efect de seră (100 tone emisii CO2). Acest contract se tranzacţionează prin sistemul electronic al Bursei din Sibiu, (GlobalVision de la Trayport), sistem folosit pe scară largă pe plan european în pieţele de energie.

Operatorii români deţinători de certificate le pot tranzacţiona astfel prin intermediul a 30 de membri autorizaţi (Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare şi bănci comerciale), având preţul exprimat în lei. Contractul CO2 2008 - 2012 are scadenţa de 1 zi iar tranzacţiile cu certificatele executate în cursul unei sesiuni sunt garantate de către Casa Română de Compensaţie (CRC), se mai arată în comunicatul citat. Livrarea certificatelor către cumpărători respectiv virarea contravalorii acestora către vânzători este asigurată de asemenea de către CRC a doua zi după executarea tranzacţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb