SIBEX Apetitul speculativ, în creştere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 ianuarie 2014

La Sibex, jucătorii au fost din nou activi în prima parte a şedinţei de miercuri, menţinându-şi interesul la un nivel ridicat. Până la ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de peste 1.600, cu o valoare de 23 milioane de lei, date care se apropiau deja de totalurile de la finalul întregii şedinţe precedente. Preţurile celor mai lichide derivate evoluau pe minus. Au existat şi produse care au făcut excepţie de la această direcţie, înregistrând creşteri, dar pe volume mici.

După mai bine de şapte ore de tranzacţionare, derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs. Pentru contractul DEDJIA_RON martie 2014 numărul contractelor încheiate până la ora menţionată era de 1.251. Ponderea deţinută de acesta din totalul general era de circa 78%, dovedindu-se, din nou, faptul că piaţa sibiană este dependentă de acest simbol. Preţul futures al indicelui american scădea cu 61 de puncte, la 16.403 puncte. Cotaţia de la Sibex era corelată cu evoluţia de pe piaţa din SUA, unde la mai bine de o oră de la deschidere se consemnau scăderi pentru DJIA. Fluctuaţiile din SUA se înregistrau în contextul în care investitorii analizau un raport privat, care a indicat că, în sectorul privat, companiile au creat în decembrie mai multe locuri de muncă decât a fost estimat.

Pe locul secund în top se afla perechea euro/dolar, cu 148 de contracte realizate pe scadenţa martie. Pentru aceasta, cotaţia futures de la Sibiu scădea uşor, cu 0,04%, la 1,36140 USD.

Pe segmentul futures pe acţiuni autohtone s-au înregistrat tranzacţii pe derivatele SIF5 Oltenia, SIF Muntenia şi Transelectrica. Pe scadenţa martie, DESIF5 a totalizat 78 de contracte. O acţiune a fost cotată la 1,9930 lei, după ce s-a depreciat cu 0,10%. Pentru DESIF4 martie, cotaţia s-a apreciat în să cu 1,67%, la 0,9150 lei. DESIF4 şi DESIF5 au fost tranzacţionate şi pe scadenţa iunie anul curent, dar volumele au fost foarte mici. Un alt derivat pe acţiuni speculat pe termen scurt (n.r. - martie 2014) a fost DETEL. O acţiune Transelectrica a fost estimată pentru primăvară la valoarea de 16,3 lei, în urcare cu 0,62%. Pentru derivatele pe acţiuni autohtone închiderea şedinţei are loc la ora 18.30.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb