SIBEX Atmosferă de vacanţă pe piaţa derivatelor de la Sibiu

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 august 2012

La mijlocul săptămânii, atmosfera de pe piaţa Sibex a fost una de vacanţă, ritmul tranzacţiilor fiind unul apatic. Nici volatilitatea nu a fost un aliat al participanţilor, variaţiile fiind reduse. Ca urmare, la ora 17.15, numărul contractelor era de puţin peste 400 iar valoarea de doar 5 milioane lei. Interesul era unul mai scăzut decât cel înregistrat în primele două şedinţe ale săptămânii, la aceeaşi oră. Până la ora menţionată jucătorii au speculat 12 produse, dar nici unul nu s-a detaşat în mod categoric la capitolul lichiditate.

Pe segmentul valutar se observau plasamente pe perechile euro/dolar, euro/yen japonez şi euro/leu. Numărul contractelor EUR/USD încheiate pe scadenţa septembrie era de 117. Cotaţia euro scădea cu 0,23% la 1,25320 USD. Pe plan extern, în prima parte a zilei, euro s-a depreciat de la un nivel situat în apropiere de maximul pe opt săptămâni, traderii aşteptând detalii din partea Băncii Centrale Europene privitor la planul acesteia de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale. Ulterior, euro a stopat scăderea, după ce Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat că este convinsă că reformele din Italia vor ajuta la reducerea dobânzilor pe care naţiunea le plăteşte pentru obligaţiuni. Pentru cursul euro/yen se estima o scădere cu 0,12% a monedei comune, la 98,21 yeni pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 67. Pentru perechea euro/leu numărul contractelor era de numai 5 iar cotaţia monedei unic creştea pentru septembrie cu 0,33%, la 4,4850 lei.

Participanţii care au speculat indicele Dow Jones pe scadenţa septembrie au încheiat, până la ora 17.15, 90 de contracte. Cotaţia indicelui a fluctuat mixt. La momentul menţionat se înregistra o scădere cu 6 puncte, la 13.080 puncte. Preţul de la Sibex putea fi influenţat de direcţia de pe piaţa americană unde datele au indicat o creştere mai mare decât estimările iniţiale a economiei americane.

Pe segmentul mărfurilor aurul a fost tranzacţionat prim simbolul SIBGOLD_RON, pe scadenţele august şi octombrie 2012. Pentru termenul mai îndepărtat lichiditatea era una superioară în raport cu termenul scurt. Se înregistrau 72 de contracte iar aurul pierdea 12 dolari, la 1660 USD/uncie. Pentru august numărul contractelor era de 14 iar cotaţia scădea cu 1,8 USD la 1665,2 dolari/uncie. S-a mai tranzacţionat şi pachetul Phoenix care urmăreşte diferenţa dintre preţul a 10 uncii de aur şi preţul indicelui Dow Jones. Se observau 22 contracte PHX şi o valoare de 3672 puncte, în urcare cu 3,45%.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb