La Sibex, ultima zi a săptămânii trecute s-a încheiat cu un volum ridicat de peste 9100 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 116 milioane de lei. Speculatorii au fost foarte activi, totalul înregistrat fiind cel mai bun din întreaga săptămână. Aceasta a fost una cu doar patru şedinţe de tranzacţionare, piaţa fiind închisă în data de 1 mai. În cele patru şedinţe au fost încheiate 26.478 de contracte. Săptămâna a fost una dominată de pesimism.
Jucătorii şi-au menţinut şi vineri interesul pentru speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones, cu 6721 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Preţul indicelui s-a depreciat puternic, cu 184 de puncte, şi a coborât sun pragul de 13.000, închizând la 12.960 puncte. Deprecierea severă a venit după ce piaţa bursieră americană a avut o săptămână de scăderi, în condiţiile în care datele mai puţin bune privind piaţa muncii din Europa şi SUA au ridicat nivelul de îngrijorare cu privire la slăbirea economiei globale. Derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul intervalului 30.04 - 4.05, cu aproape 16.000 de contracte doar pe scadenţa iunie. Ponderea sa în volumul total de contracte de pe întreaga săptămână a fost de 60,4%.
Perechea euro/dolar a atras vineri peste 1200 de contracte pe scadenţa iunie, speculatorii menţinând un interes constant bun pentru piaţa valutară. În intervalul 30.04-04.05, numărul contractelor EUR/USD_RON iunie a fost de 4852. Vineri, cotaţia monedei comune pentru scadenţa iunie a închis pe minus cu 0,42%, la 1,3092 USD şi a încheiat săptămâna în scădere cu 1,12%. Interesul speculatorilor pentru paritate s-a extins şi pe scadenţa septembrie, pentru care s-au observat 1075 de contracte în întreaga săptămână, dintre care 158 vineri. Cotaţia euro pentru scadenţa din toamnă a închis la 1,3099 USD, în scădere cu 1,13% pe întreaga perioadă analizată. Euro a urmat şi la Sibex tendinţa internaţională, fiind afectat de temerile privind criza financiară. Pe plan extern, moneda unică a înregistrat vineri cea mai mare depreciere faţă de dolar din aproape o lună, după datele privind încetinirea economiilor din euro-zonă şi înainte de alegeri naţionale care ar putea duce la schimbări în conducerea politică (cum ar fi Franţa).
Derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD a încheiat săptămâna pe locul trei în topul lichidităţii, cu 856 de contracte pe scadenţa iunie. Vineri, lichiditatea simbolului în discuţie a fost redusă, cu doar 87 contracte. Uncia s-a devalorizat în patru şedinţe cu 18,2 USD şi a închis la 1645,7 dolari.