SIBEX Cotaţia acţiunii PPLI îşi continuă aprecierea spectaculoasă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2014

La debutul săptămânii, piaţa Sibex a atras din nou atenţia prin tranzacţiile de pe sistemul alternativ de tranzacţionare, unde acţiunile Prodplast Imobiliare şi-au continuat aprecierea spectaculoasă. Cu o oră înaintea închiderii, care pe segmentul spot are loc zilnic la ora 18.00, se observa o creştere de 24,98% a cotaţiei PPLI, nivel aproape de variaţia maximă admisă (n.r. -25%), la 13,91 lei/acţiune, nou nivel record. De subliniat este însă că grosul acţiunilor, mai exact un pachet de 23.109 titluri, s-a transferat la un preţ de 11,12 lei/ titlu iar tranzacţiile care au dus cotaţia la 13,91 lei au fost mici, de maxim 10 acţiuni pe pachet. În aceste condiţii, se naşte întrebarea dacă această apreciere este una reală sau forţată de investitori.

Pe segmentul derivatelor, după jumătate de şedinţă, cele mai tranzacţionate derivate erau contractele pe indicele Dow Jones, scadenţa septembrie. Numărul contractelor DEDJIA_RON pe termenul amintit era de 502 reprezentând circa 91,5% din volumul total, situat la 549 de contracte. Valoarea tuturor tranzacţiilor era de aproape 9 milioane de lei. Cotaţia de la Sibex a indicelui american evolua pe scădere şi pierdea 51 de puncte, valorând 16.841 de puncte. Atât intensitatea la tranzacţionare cât şi deprecierea cotaţiei s-au accentuat după deschiderea bursei de pe Wall-Street. Investitorii americani se află în aşteptarea decizia FED din această săptămână privind politica monetară şi a unor rapoarte care să aducă mai multe indicii despre întărirea celei mai mari economii a lumii. Dacă pe termen scurt cotaţia futures a Dow Jones se deprecia la Sibex, în schimb pentru scadenţa decembrie DEDJIA_RON creştea cu 41 de puncte, la 16.841 de puncte, pe un volum redus, de doar 14 contracte.

Dintre produsele tranzacţionate pe piaţa futures până la ora 17.00 mai atrăgeau atenţia cele 15 contracte pe derivatele Deutsche Bank AG septembrie, cotaţia unei acţiuni fiind estimată la 26,56 euro/titlu, în scădere cu 2,46%.

Pentru restul produselor interesul era foarte scăzut, surprinzând lipsa de implicare de pe segmentul derivatelor valutare sau pe mărfuri din prima jumătate a zilei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb