SIBEX Cotaţiile futures ale Dow Jones, din nou pe plus

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 februarie 2016

După ce miercuri s-au înregistrat cele mai multe contracte din ultimele 5 şedinţe, prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii a fost una uşor mai bună, comparativ cu acelaşi interval orar al zilei anterioare. Conform datelor de la ora 17.15, se înregistrau 19 contracte futures, iar valoarea echivalentă acestora se situa la aproape 300.000 lei. Se tranzacţiona pe segmentul derivatelor pe indici şi pe segmentul derivatelor valutare, iar reacţia pe piaţa sibiană la evoluţia externă era una în limitele obişnuite.

Derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa martie totaliza 10 contracte iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 16.435 de puncte, în coborâre cu 71 de puncte faţă de "start of day price"^, calculat de ATHEXClear la 16.506 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri cotaţia se aprecia cu 60 de puncte. Pentru iunie DEDJIA 16F totaliza 2 contracte, iar cotaţia sa scădea cu 189 de puncte raportat la "start of day price"[1] (16.589 puncte), fiind estimată la 16.400 puncte. În schimb, în balanţă cu închiderea de miercuri, DEDJIA 16F creştea cu 315 puncte. Pe piaţa americană s-au consemnau creşteri în prima parte a şedinţei după ce noi date au indicat o creştere a activităţii de producţie, dar aprecierile nu erau convingătoare fiind limitate de scăderea petrolului.

Pentru simbolul EUUSR 16C care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa de luna viitoare se înregistrau 2 contracte. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,1019 USD, euro se afla în creştere cu numai 0,05%, la 1,1030USD. Pentru derivatul pe cursul liră sterlină/dolar se observau 5 contracte iar moneda britanică era cotată la 1,3911, în minus cu 0,08% raportat la "start of day price" (1,3922 USD).

Pe segmentul spot, până la ora 17.15 nu se realizaseră schimburi.

[1] "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb