SIBEX Creşterea lichidităţii derivatelor, misiune imposibilă

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2017

La Sibex, ultima lună a anului trecut a adus 1035 de contracte, înregistrând-se cel mai bun volum din ultimele şase luni, situaţie care nu a ajutat prea mult operatorul de piaţă din Sibiu să evite un nou rezultat anual dezastruos: 10.819 contracte futures, 2016 preluând de la predecesorul său titlul de ce mai slab an de la înfiinţarea pieţei la termen.

În acest context, nu miră pe nimeni debutul şters de an, prima jumătate din şedinţa din 3 ianuarie ilustrând o implicare modestă a participanţilor, ce nu are cum să dea motive de optimism în condiţiile în care readucerea jucătorilor şi crearea unor produse atractive pare, de doi ani, o misiune imposibilă pentru bursa sibiană. Dacă în filme eroii salvează cel mai adesea situaţia, pentru Sibex lucrurile sunt, din păcate, mult mai complicate, speranţele fiind legate de o eventuală dorinţă a BVB de a-şi reîncerca forţele pe o piaţă de derivate, de data asta prin fuziune cu bursa sibiană. De altfel, acţionarii BVB a aprobat de principiu fuziunea cu "Sibex - Sibiu Stock Exchange". Dar BVB este, la rândul său, departe de statutul de "erou salvator".

Până atunci însă, continuă saga rezultatelor slabe, prima parte a programului sesiunii de debut a anului aducând doar 28 de contracte cu o valoare de 219.202 lei. Ca în cele mai multe dintre şedinţele din 2016, volumul menţionat a rezultat în urma tranzacţionării celor mai cerute produse: derivatul pe aur şi cel pe indicele Dow Jones.

Simbolul GOLD 17B (n.a. - scadenţa februarie 2017) totaliza 18 contracte, iar cotaţia sa era estimată la 1150,8 dolari/uncie, după o scădere de 11,9 USD faţă de "start of day price"[1] (1162.7 USD).

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones se înregistrau 10 contracte pe scadenţa martie 2017. DEDJIA 17C înregistra o depreciere uşoară de numai 5 puncte faţă de "start of day price"[2](19.847 puncte), cotaţia fiind de 19.842 de puncte.

În ceea ce priveşte piaţa spot, aceasta s-a mişcat în 2016 ceva mai bine decât segmentul futures datorită ATS-ului Sibex, unde s-au consemnat schimburi cu peste 11.000.000 de acţiuni. Chiar şi aşa, nivelul a scăzut cu circa 43%. Şi prima sesiune din noul an a adus tranzacţii pe ATS-ul bursei sibiene, însă acestea erau modeste: doar 170 de titluri Prodplast Imobiliare[1], o acţiune fiind cotată la 3,95 lei.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2]Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb