Investitorii autohtoni vor putea specula, de astăzi, evoluţia preţului petrolului, în lei, Bursa din Sibiu lansând la tranzacţionare contractele futures DEOIL_LSC având ca activ suport petrolul de tip Light Sweet Crude.
Darius Cipariu, Director General Adjunct al Sibex, ne-a declarat: "Având în vedere faptul că petrolul a devenit una din cele mai vizate mărfuri pe pieţele bursiere internaţionale, Sibex doreşte să faciliteze accesul investitorilor locali la acest produs prin intermediul contractului futures DEOIL_LSC, completând astfel paleta de produse financiare globale disponibile pe piaţa românească, alături de Aur şi indicele Dow Jones Industrial Average. Posibilitatea de protecţie a companiilor expuse la fluctuaţiile preţului barilului de petrol şi oportunităţile de profit pentru speculatori generate de acest contract datorită volatilităţii deosebite din ultimele luni vor direcţiona cu siguranţă un număr semnificativ de participanţi către acest nou produs".
Mişcarea Sibex a avut la bază faptul că piaţa petrolului este, la ora actuală, una dintre cele mai spectaculoase şi atractive din lume. În ultima perioadă s-a înregistrat o evoluţie foarte volatilă a preţului acestui produs, sub influenţa unor serii de evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, zonă unde sunt localizate ţări care au statutul de cei mai mari producători de petrol de pe plan global. Astfel, conflictele din Egipt şi Libia au dus cotaţiile petrolului la maximele ultimilor ani şi au amplificat volumele de tranzacţionare pe bursele lumii, Libia fiind una dintre cele mai mari producătoare ale aurului negru, iar Egiptul - o poartă importantă de transport al petrolului prin Canalul Suez şi conductele petroliere care conectează Marea Roşie de Marea Mediterană.
În plus, CME Group a anunţat, recent, trei recorduri consecutive înregistrate în zilele de 9, 10 şi 11 martie anul curent, cu totaluri de 1,58, 1,59 şi 1,60 milioane de poziţii deschise pentru contractul Light Sweet Crude Oil (WTI). Un astfel de contract este echivalent cu 1000 de barili, ceea ce înseamă că se înregistrează expuneri echivalente cu 1,6 miliarde de barili.
Mărimea contractului lansat de Sibex este 100 lei x cotaţia în dolari SUA pentru un baril de petrol de tip Light Sweet Crude, iar pasul de tranzacţionare este de 0,01 puncte (1 RON pe contract). Practic, pe un astfel de contract la SIBEX, o variaţie cu 1 dolar a preţului unui baril de petrol generează un profit sau o pierdere de 100 lei.
• Cum funcţionează piaţa futures pe cursul petrolului?
Potrivit reprezentanţilor Sibex, odată cu lansarea contractului futures pe petrol va deveni foarte simplu pentru orice investitor să "tranzacţioneze" petrol la bursă întrucât sumele din contul său vor creşte sau scădea în funcţie de evoluţia cotaţiei petrolului. Practic, dacă ai cumpărat un contract futures pe petrol DEOIL_LSC, denominat în lei, iar cotaţia în dolari pentru un baril de petrol (Light Sweet Crude) a crescut cu 1 dolar pe piaţa internaţională, ai un profit la Sibex de 100 de lei (un contract este echivalent cu 100 de barili). În mod similar, o scădere cu 1 dolar a barilului de petrol generează o pierdere de 100 de lei. Totodată, preţurile de la Sibex vor fi unele corelate cu preţurile de pe piaţa internaţională întrucât, în orice moment, furnizorul de lichiditate (Market Maker-ul) va introduce în piaţă cotaţii de cumpărare si vânzare şi va alinia preţurile la pieţele externe. Avantajul începerii tranzacţiilor prin vânzare permite unui investitor să câştige chiar şi atunci când cotaţia petrolului scade. Vânzând un contract, vei câştiga câte 100 de lei la fiecare scădere cu un dolar a preţului barilului de petrol. Totul este să intuieşti corect direcţia în care cotaţia barilului de petrol urmează să se mişte în următoarele minute, ore, zile sau săptămâni.
•
Cotaţia petrolului brut a scăzut vineri, la New York, pe fondul temerilor legate de declinul cererii de energie, în contextul crizei datoriilor din Europa, respectiv al situaţiei din Japonia - după cutremurul din 11 martie.
Preţul ţiţeiului cu livrare în luna mai a coborât cu 20 de cenţi (0,2%), la 105,40 dolari/baril la New York Mercantile Exchange (Nymex). Dar, cotaţia a câştigat 3,5% săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor din Libia. De la momentul izbucnirii conflictului din această ţară producătoare de ţiţei (15 februarie), preţul petrolului a crescut cu 25% pe piaţa americană. În ultimul an, cotaţia ţiţeiului a câştigat 31%.
Volumul tranzacţiilor cu petrol a fost de 399.029 contracte futures vineri, în sesiunea electronică de la Nymex, faţă de 537.199 contracte joi. Volumul din ultima zi a săptămânii trecute a fost cu 33% mai mic comparativ cu media ultimelor trei luni. (A.V.)