SIBEX Deprecierile se adâncesc pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 mai 2012

Speculatorii de pe piaţa Sibex au continuat să fie pesimişti la debutul săptămânii, menţinându-şi atitudinea înregistrată săptămâna trecută. Scăderile înregistrate după jumătate de şedinţă erau foarte puternice iar nivelul lichidităţii unul bun, cu circa 4600 contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa la aproape 40 milioane lei. Deprecierile s-au înregistrat ca urmare a contextului internaţional agitat, pieţele bursiere europene şi futures-ul din SUA înregistrând pierderi, pe fondul efectelor situaţiei din Grecia. Partidele politice din această ţară nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernământ iar organizarea unor noi alegeri parlamentare este din ce în ce mai probabilă. Investitorii de pe pieţele de capital se tem că această criză politică prelungită va duce la o ieşire a Greciei din zona euro.

Cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană a evoluat corelat cu futures-ul din SUA, care a indicat deprecieri, semnalizând extinderea declinului indicilor pe piaţa de la New York, fapt confirmat de direcţia "roşie" de la deschiderea acesteia. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON iunie încheiate până la ora 16.50 era de aproape 1500. Cotaţia pentru acest termen scădea cu 120 de puncte, la 12.668 puncte. Pentru septembrie, scăderea era de 135 puncte, la 12.600 puncte dar pe un volum mai mic, de 123 contracte.

Pe piaţa aurului se observau 1000 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie. Preţul unciei scădea cu 22,8 dolari, cotaţia valorând 1559 USD/uncie, conform datelor de la ora 16:50. Pe plan extern, aurul s-a depreciat, atingând minimul din ultimele patru luni şi jumătate, afectat de îngrijorările privind înrăutăţirea crizei financiare din Europa ca urmare a situaţiei politice a Greciei. Aceasta a alimentat aversiunea faţă de risc şi a pus presiune pe euro.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 841 pe scadenţa iunie şi 305 pe scadenţa septembrie. Pentru scadenţa din vară moneda unică pierdea 0,70% faţă de dolar şi era cotată la 1,2831 USD. În raport cu termenul din toamnă se observa o depreciere de 0,66% şi o cotaţie de 1,28490 dolari. Pe pieţele valutare externe, moneda comună s-a devalorizat până la cel mai redus nivel din mai mult de trei luni faţă de dolar, vidul de putere din Grecia aducând în atenţia oficialilor UE perspectiva negativă a înregistrării primului stat care părăseşte uniunea monetară. În plus, scăderea producţiei industriale din euro-zonă în martie a afectat şi ea cursul. Tot pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona şi perechea liră sterlină/dolar pe scadenţa iunie. La ora 16.50 se observau 106 contracte şi o depreciere uşoară de 0,01% a monedei din Regatul Unit, la un curs de 1,6062 USD/liră.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb