SIBEX Derivatele valutare au atras speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2012

Speculatorii cu poziţii pe vânzare pe derivatele valutare şi-au tăiat din nou partea leului în prima parte a şedinţei de joi, în condiţiile în care majoritatea preţurilor s-au depreciat. Cotaţia euro a pierdut teren faţă de dolar în cea mai mare parte a timpului. Aceeaşi situaţie s-a consemnat şi raportat la yen iar lira sterlină scădea la rândul său faţă de dolar. Imediat după ora 16.00 euro a dat uşoare semne de revenire faţă de dolar. Jucătorii care au preferat Dow Jones au avut parte de schimbări de direcţie şi au putut aplica strategii mixte, în vreme ce aurul dădea semne de creştere.

În aceste condiţii s-au desfăşurat ostilităţile pe piaţa Sibex în prima jumătate a sesiunii, evoluţia soldându-se cu încheierea a 3700 contracte. Valoarea tranzacţiilor se cifra la circa 44,5 milioane lei.

Pe segmentul indici, cotaţia futures a Dow Jones a fluctuat, până la ora 16.15, pe un culoar generos de 126 de puncte, testând atât teritoriul pozitiv cât şi negativ. Tendinţa pozitivă predominantă se datora influenţei din SUA, unde cotaţia futures a indicelui urca, după ce iniţial înregis-trase scăderi, în condiţiile în care investitorii aşteptau cu optimism publicarea unui raport despre comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată. În acelaşi timp, un alt raport, privind piaţa muncii, a indicat o stag-nare a cererilor de ajutor de şomaj. La Sibex, cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea, la ora 16.15, cu 35 puncte, la 12.500 puncte. Dow Jones era cel mai lichid produs, cu peste 2100 de contracte.

Perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, a fost preferată pentru 649 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei unice de la ora 16.15 era de 1,2680 dolari, în urcare cu 0,09% Şi pentru septembrie euro dădea semne de revenire, câştigând 0,06%, până la 1,26180 USD. Contractele pe acest termen erau în număr de 453. Pe pieţele externe euro a scăzut la minimul ultimelor 22 de luni faţă de dolar, după ce încrederea în mediul de faceri din Germania a scăzut şi producţia s-a redus, alimentând teama că răspândirea crizei datoriilor este evidentă. Speculatorii de la Sibex au mizat şi pe scăderea euro în raport cu yenul japonez, cotaţia pe scadenţa iunie coborând sub 100 yeni, mai exact la 99,6 yeni pentru o monedă unică, curs în scădere cu 0,40%. Numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 101. Moneda oficială din 17 ţări ale UE a scăzut pentru a treia zi faţă de yen şi pe plan extern, după ce liderii europeni au avut dispune privind vânzările de obligaţiuni comune şi nu au oferit nici un ajutor imediat pentru Spania, ţară afectată serios de recesiune. Ca urmare, indicele dolarului s-a apreciat, în condiţiile în care speculaţiile că problemele financiare vor înrăutăţi au dus la creşterea cererii pentru moneda americană. Euro a reuşit în schimb să câştige teren faţă de francul elveţian urcând cu 0,39%, la 1,2055 CHF. Şi în raport cu leul euro creştea cu 0,40% pentru septembrie, la 4,4879 lei. Numărul contractelor era însă de numai 31. Referitor la perechea liră sterlină/dolar, moneda americană avea din nou câştig de cauză. Lira sterlină pierdea 0,09%, valorând 1,5685 USD pe scadenţa iunie. Numărul contractelor era de 100.

Pentru derivatele pe aur numărul contractelor SIBGOLD realizate până la ora 16.15 era mic, de numai 22 pe scadenţa iunie. Uncia creştea cu 7,5 dolari, la 1570,5 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb