SIBEX Derivatul pe aur, singurul produs atractiv

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iulie 2016

După jumătate din programul de tranzacţionare, şedinţa de la mijlocul săptămânii se anunţa una fără istoric, volumul înregistrat fiind generat exclusiv de un singur produs: derivatul care are ca activ suport uncia de aur. Datele de la ora 17.00 indicau aşadar 49 de contracte GOLD 16H (scadenţa august) iar valoarea tranzacţiilor era de aproape 65.000 de lei.

După creşterea de marţi a aurului, înregistrată în contextul unei evoluţii similare şi pe plan extern, grecii de la ATHEXClear care asigură serviciile de decontare pentru tranzacţiile cu derivate au calculat o cotaţie de referinţă[1] de 1323,5 dolari, participanţii ducând preţul, în primele şapte ore ale zilei, la 1237 USD, cu 3,5 USD peste nivelul de la deschidere. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia futures de la Sibiu a metalului galben creştea cu 6,2 dolari. Şi pe piaţa futures din SUA metalul nobil creştea, după ce un raport cu privire la comenzile industriale a indicat date mai slabe decât aşteptările, fapt care a restimulat apetitul pentru aur, ca plasament de refugiu. Comenzile pentru bunurile de folosinţă îndelungată din SUA au scăzut cu 4% în luna iunie, menţinându-se ca şi în luna precedentă pe direcţie negativă şi marcând cel mai mare declin lunar din aproape doi ani Mai mult, datele economice slabe pot fi văzute ca motiv pentru banca Centrală Americană să amâne decizia de a ridica din nou ratele dobânzilor de la nivelul foarte redus, situaţie care face metalele preţioase mult mai atractive.

Nici un alt produs derivat nu puncta, la ora menţionată, în statistici. Totodată, nici pe ATS-ul administrat de bursa sibiană nu se înregistrau tranzacţii[2].

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb