SIBEX Derivatul pe Dow Jones, singurul produs care mai mişcă piaţa

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 septembrie 2015

La Sibex, penultima şedinţă a săptămânii se contura drept una uşor peste predecesoarele sale la capitolul volum, datele de la ora 17.30 indicând 47 de contracte futures cu o valoare de 757.987 lei. Majoritatea acestora, mai exact 45, au fost încheiate pe derivatul indicelui Dow Jones cu scadenţa septembrie. Simbolul DEDJIA 15I era cotat la 16.263 de puncte, în urcare cu numai un punct faţă de "start of day price" (16.262 puncte) şi cu 91 de puncte raportat la cotaţie de miercuri. Fragilitea aprecierii se datora evoluţiei din şedinţa anterioară când, după o jumătate de zi "verde", partea secundă a sesiunii a adus o inversare agresivă a preţului. Astfel, participanţii luau în calcul un scenariu similar şi pentru ziua de joi. Nici deschidere de la NYSE nu a avut un impact semnificativ pe piaţă, aceasta fiind una "plată", în contextul temerilor privind încetinirea creşterii economice globale. În plus, investitorii se gîndesc deja la ceea ce ar putea aduce întâlnirea de săptămâna viitoare a Băncii Centrale Americane. Pentru scadenţa decembrie se consemna un singur contract DEDJIA, iar cotaţia indicelui se deprecia cu 120 puncte faţă de "start of day price" (16.344 puncte), valorând 16.224 puncte. Raportat la nivelul consemnat miercuri, DEDJIA 15L pierdea 26 de puncte.

Se mai observa un singur contract pe derivatul ce are ca activ suport acţiunile Facebook. Cotaţia futures de la Sibiu a unei acţiuni a celei mai cunoscute reţele de socializare din lume era estimată la 90,5 USD, în minus cu 0,70 USD comparativ cu închiderea de miercuri.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb