SIBEX Dolarul a luat o "pauză de respiraţie"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 martie 2015

Deşi rezultatul bun de luni (n.r. - 103 contracte) a dat speranţe că vom avea o săptămână cu mai multă implicare speculativă la bursa sibiană, prima jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii nu se situa pe aceeaşi lungime de undă, volumul înregistrat fiind unul redus. Conform datelor de la ora 17:00, se înregistrau doar 18 contracte.

Volumul consemnat provenea de pe un singur produs, anume derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar, pe scadenţa iunie, identificat prin simbolul EUUSR 15F. După ce a evoluat pe plus şi luni, moneda unică dădea semne că va continua să recupereze din terenul pierdut faţă de dolar în ultima perioadă. Astfel, un euro era cotat la 1,0645 USD, cu 0,02% peste preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(-), calculat de ATHEXClear la 1,06343 USD. Comparativ cu cotaţia de luni, euro avansa cu 0,73%. Şi pe pieţele externe se înregistra o evoluţie pozitivă a monedei comune, care creştea pentru a doua zi la rând, după ce dolarul a fost afectat de datele economice neaşteptat de slabe din SUA, unde investitorii aşteaptă rezultatele întâlnirii de politică monetară a Băncii Centrale Americane (FED), care a debutat azi (n.r. - ieri). Aceştia nu se aşteaptă la nicio modificare a ratei dobânzii de referinţă a FED, care a fost fixată de şase ani între 0 şi 0,25%, dar se aşteaptă la eliminarea termenului de "pacient" din declaraţiile oficialilor cu privire la descrierea abordării instituţiei faţă de creşterea dobânzii în cursul acestui an, fapt care este considerat unul pozitiv. Totuşi, deşi a luat o "pauză de respiraţie" de la "raliul" care l-a propulsat la cel mai bun nivel din 2003 încoace, dolarul se îndreaptă către cea de-a noua lună la rând de creştere faţă de concurenţii săi majori.

În ceea ce priveşte derivatele pe Dow Jones şi petrol, după şapte ore de la deschidere tranzacţiile se lăsau încă aşteptate la Sibex, în contextul în care în SUA deschiderea pieţei de la New-York a indicat deprecieri,consemnate şi în Europa, după ce încrederea investitorilor din Germania nu a atins nivelul estimat.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb