SIBEX Dolarul îşi umflă din nou muşchii în faţa euro

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iunie 2015

După ce în prima şedinţă a săptămânii, volumul a coborât din nou sub nivelul de 50 de contracte, prima jumătate din sesiunea de marţi a fost ceva mai încurajatoare. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau deja 51 de contracte cu o valoare de circa 660.000 lei. Şi perspectivele pentru partea a doua a zilei păreau promiţătoare, speranţele legându-se de o îmbunătăţire a atractivităţii derivatului pe Dow Jones, în contextul în care bursa de pe Wall-Street a deschis pe plus, pe fondul menţinerii speranţelor că Grecia este aproape de o înţelegere care să prevină falimentul, dar şi datorită datelor economice care au indicat o revenire în planurile de investiţii în afaceri.

Perechea euro/dolar era produsul cu cel mai bun rezultat după aproape 8 ore de la deschidere, simbolul EUSSR 15I totalizând 25 de contracte. Cotaţia monedei unice valora 1,1125 dolari, depreciindu-se puternic, cu aproape 2% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei (-), cifrat la 1,1397 USD. Comparativ cu închiderea de luni, euro se deprecia cu 1,84%. Evoluţia monedei unice continuă să fie influenţată de situaţia Greciei, unde factorii de răspundere au propus luni noi reforme, care au fost apreciate cu moderaţie de miniştrii de finanţe din euro zonă. Cu toate acestea, optimismul privind Grecia a adus creşteri doar pe pieţele de acţiuni europene, moneta unică "ratând petrecerea" şi depreciindu-se şi pe pieţele externe faţă de un dolar, care şi-a umflat din nou muşchii, "împins" de dovezile creşterii economice din SUA. De altfel, un raport american recent a indicat o creştere a comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată. Cu toate acestea, specialiştii consideră că "efectele persistente ale preţurilor mici ale petrolului şi dolarul puternic vor continua să afecteze pentru o vreme activitatea de producţie, care a dus în jos datele economice, după ce alte segmente cum ar fi vânzările de retail sau de case înregistraseră deja reveniri de la nivelurile reduse de la începutul anului".

Pentru simbolul DEDJIA 15I, care urmăreşte evoluţia preţului futures al indicelui american Dow Jones pe scadenţa iunie, se înregistrau 15 contracte. Acesta era cotat la 18.075 de puncte, în scădere cu 113 puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear 18.208 puncte. Raportat la închiderea de luni, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui se deprecia cu 29 de puncte.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se specula pe simbolul OILSC 15H, iar barilul era estimat la 60,15 de dolari, în urcare cu 0,32 dolari faţă de "start of day price" (60,47 USD). Numărul contractelor era de 5.

(-) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb