SIBEX Estimări optimiste pentru evoluţia leului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 august 2012

Cotaţiile futures au evoluat mixt în prima jumătate a şedinţei de marţi pe piaţa Sibex. Culoarele de preţ nu au fost foarte largi dar speculatorii au părut uşor mai implicaţi comparativ cu ziua anterioară la aceeaşi oră. Totuşi, îmbunătăţirea lichidităţii era doar foarte puţin vizibilă. Până la ora 17.00 au fost încheiate puţin peste 800 de contracte. Valoarea transferurilor se situa la 7,53 milioane lei.

Unul din motivele creşterii uşoare a lichidităţii era intensificarea speculaţiilor înregistrate pe segmentul derivatelor pe mărfuri, unde contractul pe aur, cu mărimea de 10 uncii, a fost vizat de jucători. La ora menţionată se observau 181 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august. Preţul unciei scădea cu 12,2 dolari, la 1598 USD.

Participanţii au continuat să fie interesaţi şi de perechea euro/leu, pariind pe creşterea monedei naţionale. Pentru scadenţa septembrie, până la ora 17.00, au fost încheiate 69 de contracte iar euro pierdea 0,55%, valorând 4,5050 lei. La aceeaşi oră, se observau 88 de contracte pe scadenţa decembrie, pariurile indicând o scădere cu 0,78% a monedei comune, la 4,5350 lei. Preţurile futures s-au corelat cu evoluţia cursului oficial. BNR a publicat marţi un nivel de 4,5186 lei/euro, în scădere cu 1,21 bani faţă de ziua de luni. Conform opiniei din piaţă, comentariile FMI referitor la o uşoară subevaluare a leului au fost cele care au susţinut moneda naţională. Tot pe segmentul derivate valutare se mai observau si 62 de contracte euro/dolar. Cotaţia euro scădea uşor cu 0,06% la 1,2340 USD.

Derivatul pe Dow Jones se afla şi el printre produsele cele mai căutate cu aproape 200 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Cotaţia indicelui american a evoluat pe plus, fără să crească în mod spectaculos. Şi pe futures-ul din SUA s-a înregis-trat o evoluţie pozitivă stimulată de creşterea vânzărilor de retail dar şi de datele economice mai bune decât previziunile din Germania şi Franţa. Creşterea vânzărilor de retail a indicat că activitatea de consum e "încă în viaţă" peste ocean, alungând oarecum din îngrijorările privind un naufragiu economic.

Un ritm al plasamentelor mai bun decât de obicei se înregistra pe segmentul derivatelor pe acţiuni unde simbolul DESIF5 a atras 101 contracte. Cotaţia unei acţiuni SIF Oltenia a crescut cu 1,63% la 1,3110 lei, preţ consemnat la închidere.

După această şedinţă speculatorii vor avea o zi de vacanţă, ziua de miercuri, 15 august 2012, fiind nelucrătoare la SIBEX, pieţele administrate de operator fiind închise. Activitatea de tranzacţionare se va relua joi, 16 august.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb