Pe piaţa derivatelor de la Sibiu, săptămâna a debutat cu o lichiditatea bună. După jumătate de şedinţă, numărul contractelor era de peste 4500 iar valoarea acestora de 51,66 milioane de lei. După încheierea scadenţei iunie speculatorii au tranzacţionat în special pe termenul septembrie. Acesta a devenit orizontul de plasament scurt, pe care se concentrează de obicei activitatea speculativă. Conform obişnuinţei, produsele futures externe au fost preferatele pentru strategii. La ora 17.00 mizele erau puse pe "roşu".
După jumătate de zi, în sectorul valutelor se înregistra activitatea cea mai intensă. Dintre derivatele valutare, speculaţiile s-au îndreptat către perechea euro/dolar şi către perechea euro/yen japonez, ambele tranzacţionate în lei. Lichiditatea parităţii euro/dolar era una ridicată. La ora 17.00 se observau 2034 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie. Preţul monedei unice se deprecia cu 0,5% la 1,26 USD. Pe plan extern, euro s-a depreciat în raport cu dolarul, căzând de la cel mai bun nivel dintr-o lună, după ce optimismul adus de alegerile din Grecia s-a evaporat. Iniţial, victoria partidului care susţine politica de ajutorare a reaprins speranţele că vom asista la o temperare a crizei datoriilor, dar creşterea peste nivelul de 7% a randamentul obligaţiunilor spaniole pe 10 ani a readus temerea că problemele financiare se extind în blocul utilizatorilor euro, atingând şi cele mai mari economii. Pentru cursul euro/yen, evoluţia de la Sibex era una favorabilă monedei unice care creştea cu 0,93% pe scadenţa septembrie, la 100,4 yeni. Numărul contractelor era de aproape 100.
În sectorul indici, un număr de circa 1800 de contracte DEDJIA_RON septembrie au fost adăugate "zestrei" strânse de acest derivat. Cotaţia sa avea o evoluţie "roşie", observându-se o scădere de 63 puncte, la 12.647 puncte. Şi pe piaţa futures americană variaţiile au fost negative, datorită îngrijorărilor privind înrăutăţirea crizei europene a datoriilor, după ce randamentele obligaţiunilor spaniole au crescut la un nivel record. În acest context şi NYSE a deschis pe minus.
Pe piaţa aurului se înregistrau 289 de contracte SIBGOLD august şi 112 contracte SIBGOLD_RON iunie. Pentru august SIBGOLD scădea cu 6,5 dolari, la 1618 USD/uncie iar pentru iunie SIBGOLD_RON pierdea 10,5 dolari, la 1615 USD/uncie. Pe pieţele externe metalul preţios s-a oprit din creştere după şapte şedinţe, după ce victoria partidelor pro bailout din Grecia au temperat pe moment speculaţiile că ţara va fi nevoită să părăsească euro-zona.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.