SIBEX Fluctuaţiile mixte au trezit speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 februarie 2012

Participanţii de pe piaţa Sibex au avut parte de variaţii mixte ale cotaţiilor în şedinţa de marţi. Faptul că, atât cumpărătorii cât şi vânzătorii, au avut oportunităţi de exploatat în diferite momente ale zilei a alimentat interesul speculativ, numărul contractelor ajungând la circa 16.000, cu peste 77% mai mare în comparaţie cu nivelul înregistrat luni la aceeaşi oră. Valoarea tranzacţiilor se situa la 151 milioane lei. Sesiunea de tranzacţionare s-a deschis pe plus pentru cele mai lichide contracte pentru ca, apoi, influenţele externe să determine alunecarea în teritoriu negativ. În Europa indicii importanţii s-au depreciat, în condiţiile în care discuţiile pentru un nou pachet de ajutor al Greciei au continuat. De asemenea, rezultatele slabe ale companiilor europene, şi mai ales ale băncii elveţiană UBS au afectat la rândul lor cotaţiile.

Pe segmentul indicilor, cotaţiile Dow Jones de la Sibex se aflau pe minus, iar numărul contractelor pe scadenţa martie era de 8629. DEDJIA_RON martie era cotat la 12.774 puncte în minus cu doar 4 puncte, după pe parcursul zilei scăderea a fost şi de 47 puncte. Temperarea deprecierii lăsa loc unei posibile reveniri pe plus, în funcţiile de ştirile privind Grecia.

Aurul a fluctuat mixt şi a atras o lichiditate bună: 3280 de contracte SIBGOLD pe scadenţa martie şi 1053 pe scadenţa aprilie. Pe scadenţa de la finalul lunii curente cotaţia unciei creştea cu 9 dolari, la 1731,9 USD, în timp ce pentru termenul aprilie cotaţia pierdea 1,3 dolari, până la 1723,8 USD. Pe pieţele externe aurul s-a tranzacţionat, în prima parte a zilei la valori mai reduse, situându-se în jurul a 1710 dolari pe uncie.

Speculaţiile pe cursurile valutare s-au realizat cu precădere pe perechea euro/dolar, care se remarca prin 1675 contracte pe scadenţa martie. După ce iniţial euro a scăzut faţă de dolar, în ton cu pieţele externe, moneda unică şi-a revenit ulterior, păstrându-şi corelarea cu aceleaşi pieţe. Recuperarea terenului pierdut a venit după apariţia unor zvonuri privind faptul că oficialii greci lucrează la un document financiar final pentru obţinerea fondurilor internaţionale de ajutor. La Sibex euro creştea cu 0,65% faţă de rivalul său american pe scadenţa martie, valorând 1,3218 dolari. Moneda europeană creştea şi în raport francul elveţian la 1,2080 CHF pe scadenţa martie, speculatorii realizând 315 contracte.

Cotaţia futures a SIF5 a recuperat înainte de închidere, estimările pentru martie indicând o valoare de 1,3135 lei/titlu, în urcare cu 0,54%. Numărul contractelor DESIF5 martie a fost de 404.

După o perioadă ternă destul de îndelungată, sesiunea a scos oarecum din letargie şi piaţa la vedere administrată de Sibex. În cadrul acesteia au fost transferate 100.000 de acţiuni SBX la preţuri între 1,26 şi 1,25 ei/acţiune, cotaţia închizând la 1,25 lei, în minus cu un ban.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb