SIBEX Lichiditatea derivatelor, în cădere liberă la început de noiembrie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 noiembrie 2014

La Sibex, prima săptămână din noiembrie a schimbat radical imaginea pieţei, în condiţiile în care lichiditatea derivatelor a coborât îngrijorător, pe fondul scăderii implicării speculative. Astfel, după un octombrie intens, soldat cu cele mai bune volume din 2014, speculatorii s-au retras brusc în aşteptare, volumul cumulat din cele cinci şedinţe ale săptămânii trecute fiind de numai 4093 de contracte, cu o medie uşor peste 800 contracte/şedinţă. Scăderea apetitului pentru futures a fost anunţată încă din prima zi a lunii (luni 2.11) ) când s-au înregistrat 748 de contracte. Şedinţele s-au desfăşurat în mod similar şi marţi şi miercuri, cu rezultate slabe de 701 şi 715 contracte. Doar şedinţa de joi a "spart" tiparul, îmbunătăţind media prin cele 1476 de contracte realizate, în condiţiile unor mişcări mai ample de preţ.

Sesiunea de tranzacţionare de vineri, 7.11, a readus însă lichiditatea la nivel modest, accentuând dezinteresul jucătorilor. Astfel, la închidere s-au consemnat doar 453 de contracte, cu o valoare de aproape 7 milioane de lei, statistica reţinând cea mai slabă şedinţă din ultimele două luni.

În ceea ce priveşte produsele speculate, peisajul de pe piaţa sibiană a fost unul dezolant, doar derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones reuşind cât de cât să se detaşeze prin cele 310 contracte atrase. Deşi cotaţiile futures ale indicelui au variat mixt, pe un culoar de 95 de puncte, închiderea a găsit valoarea DEDJIA_RON decembrie doar cu un singur punct peste nivelul din sesiunea anterioară, la 17.500 de puncte. Pe piaţa americană cotaţiile sau menţinut la maximele istorice, după ce datele economice de vineri au indicat că rata şomajului a scăzut la minimul din şase ani, chiar dacă companiile au creat, în octombrie, mai puţine locuri de muncă decât a fost estimat (214.000 faţă de 235.000). A fost a noua lună la rând când numărul de locuri de muncă creşte cu peste 200.000. Acest fapt susţine speculaţiile că economia americană este capabilă să reziste încetinirii globale.

În sectorul derivatelor valutare, euro a mai recuperat uşor din pierderea faţă de dolar. Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor încheiate pe scadenţa decembrie a fost de 80. Moneda unică a crescut cu 0,61% şi a fost cotată la 1,2460 USD.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri simbolul DEOIL_LSC a atras 31 de contracte, iar barilul a fost cotat pentru decembrie la 79,23 USD, după o creştere de 1,90%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb