SIBEX Lichiditatea derivatelor, în scădere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 februarie 2012

La Sibex, a treia şedinţă a săptămâ-nii a fost una liniştită, participanţii reducând ritmul speculaţiilor în prima jumătate a zilei. Ca urmare, lichiditatea s-a redus considerabil comparativ cu sesiunea anterioară, care a fost cea mai bună de până acum din februarie. La ora 17.15 numărul contractelor realizate era de circa 4800, cu o valoare de 22,4 milioane lei. Direcţia preţurilor a fost una de creştere moderată în prima jumătate a zilei, cu excepţia contractului pe aur.

Deşi culoarul de preţ dintre minimul şi maximul cotaţiei aurului nu a fost unul foarte larg, metalul preţios era cel mai lichid cu aproape 3100 de contracte pe scadenţa martie. Pentru aceasta se înregistra un preţ de 1746,8 dolari/uncie, în scădere cu 2,2 USD. Pe pieţele externe, metalul preţios s-a menţinut în echilibru, des-tul de aproape de maximele din ultimele 11 săptămâni. Această stare a fost pusă pe seama dispariţiei aversiunii faţă de risc reflectată de creşterea cotaţiilor acţiunilor, fapt care a ţinut investitorii departe de plasamentele în aur.

În sectorul derivatelor pe indici, se observau 473 contracte pe Dow Jones, scadenţa martie. Cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 17 puncte, la 12.849 puncte, corelându-se cu futures-ul din SUA.

Următorul produs în top era derivatul EUR/USD_RON cu 452 de contracte. Pe scadenţa martie moneda unică se aprecia în raport cu dolarul câştigând 0,11% până la 1,3280 USD. Pe pieţele valutare externe creşterea euro s-a temperat miercuri dar moneda unică s-a menţinut aproape de maximul ultimelor două luni faţă de dolar, susţinută de speranţele că Grecia va adopta în curând programul de austeritate necesar aprobării celui de-al doilea pachet de ajutor financiar. Euro creştea uşor la Sibex şi faţă de francul elveţian, cotaţia pe scadenţa martie acumulând 0,10%, până la 1,2111 CHF. Speculatorii şi-au menţinut interesul şi pentru perechea liră sterlină/dolar, moneda din Albion înregistrând o depreciere de 0,10%, până la o cotaţie de 1,5870 dolari pentru o liră.

Pentru DESIF5 numărul contractelor pe scadenţa martie a fost de 352, iar cotaţia a închis la 1,3359 lei/acţiune, în urcare cu 1,71%. Participanţii au tranzacţionat şi simbolul DESIF2, cotaţia pe scadenţa iunie coborând cu 1,01% la 1,4601 lei/titlu. Tendinţa de scădere a venit după ce SIF Moldova (SIF2) a anunţat că intenţionează sa distribuie sub forma de dividende doar 60% din profit, cu 20% sub estimarea analiştilor.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb