SIBEX Miza pe "roşu", menţinută pentru Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie 2013

În prima parte din penultima şedinţă a săptămânii, până la deschiderea bursei americane, speculatorii de pe piaţa Sibex au fost destul de prudenţi, în condiţiile în care nu se contura o evoluţie clară a cotaţiilor. Variaţiile erau mult sub culoarele generoase consemnate cu o zi în urmă iar lichiditatea se afla în scădere. Deschiderea NYSE a animat apoi uşor piaţa, prin speculaţiile pe indicele american, odată cu accentuarea deprecierii acestuia. După şapte ore de la debutul sesiunii se înregistrau 457 de contracte futures cu o valoare de 6 milioane lei.

La ora menţionată cel mai lichid produs era derivatul pe Dow Jones. Numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa decembrie era de 261. Cotaţia indicelui scădea cu 37 de puncte fiind estimată la 14.994 de puncte. Futures-ul din SUA nu avut o evoluţie concludentă, variaţiile fiind modeste, după ce cererile de ajutor de şomaj au crescut în SUA, chiar dacă mai puţin decât estimările, şi în contextul în care politicienii au făcut progrese mici în ceea ce priveşte oprirea suspendării parţiale a activităţii administraţiilor americane.

Pe segmentul derivatelor valutare euro evolua pe plus a euro faţă de dolar. Plasamentele efectuate până la ora 16.45 s-au soldat cu 90 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Pentru aceasta moneda unică creştea cu 0,06% şi era cotată la 1,36010 USD. Direcţia pozitivă de pe piaţa sibiană era alimentată de creşterea monedei comune de pe pieţele externe în raport cu dolarul. În cadrul acestora, moneda americană a scăzut la cel mai slab nivel din opt luni faţă de euro, după ce închiderea parţială a agenţiilor federale americane a sporit îngrijorarea că accelerarea economiei va încetini şi va determina FED să amâne reducerea stimulentelor monetare. Dolarul a rămas la un nivel modest faţă de moneda unică şi după ce un raport a indicat că sectorul serviciile din euro-regiune a crescut luna trecută cu mai mult decât se estimase iniţial.

Speculaţii se mai înregistrau şi pe segmentul derivatelor pe mărfuri. Se tranzacţionau derivatele pe aur, cu simbolurile SIBGOLD_ RON scadenţa octombrie respectiv SIBGOLD octombrie. Numărul contractelor era de 43 şi 26. Cotaţiile scădeau cu 5,1 şi 8,9 dolari şi valorau 1311,4 şi 1311,6 USD. Pentru derivatul care urmăreşte preţul petrolului, având simbolul DEOIL_LSC se înregistrau 13 contracte pe scadenţa noiembrie iar cotaţia staţiona la 103,92 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb