SIBEX Participanţii nu s-au implicat pe piaţa derivatelor

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2015

Deşi aşteptările privind o creştere a implicării participanţilor în speculaţiile cu derivate au fost mari, în contextul mult aşteptatei şedinţe de săptămăna trecută a Băncii Centrale Americane, realitatea a fost din nou una dezamăgitoare pentru piaţa futures de la Sibiu. Per total, cele cinci şedinţe ale perioadei 14-18.09 au adus numai 162 de contracte, nivelul de lichiditate menţinându-se foare scăzut. Pe pieţe era aşteptată o decizie de creştere a dobânzii de referinţă din SUA, dar FED a meţinut rata aproape de zero, la minimul istoric. Oficialii FED au declarat, prin vocea preşedintelui său Janet Yellen, că există în continuare o serie de factori de îngrijorare, cum ar fi încetinirea creşterii economice din China şi volatilitatea globală, pentru a justifica această decizie. În plus, principalul produs futures de la Sibiu care ar fi putut fi influenţat de ştirile din SUA, mai exact derivatul pe Dow Jones, a avut zi de scadenţă vineri, termenul septembrie ajungând la maturitate, fapt care a privat participanţii de posibilitatea de a specula pe acest termen după ora locală 16.25 (ora României). Astfel, pentru DEDJIA 15I s-au înregistrat doar 3 contracte, iar ultima tranzacţie s-a realizat la o cotaţie de 16.270 de puncte, în scădere cu 162 de puncte faţă de "start of day price" (1). Pe scadenţa decembrie jucătorii nu au tranzacţionat derivatul pe Dow Jones. Şi la NYSE indicii reprezentativi au scăzut vineri, după decizia de politică monetară, pe piaţă predominând teama că problemele menţionate de preşedintele FED ar putea afecta monedele din pieţele emergente şi apoi economia SUA. În acest context, participanţii la piaţă nu s-au implicat în speculaţiile cu derivate la Bursa din Sibiu.

Tot vineri s-au mai consemat 4 contracte pe perechea euro/dolar, scadenţa septembrie şi 4 pe scadenţa martie 2016. Pentru finalul acestui an, un euro a fost cotat la 1,1410 USD, în scădere cu 0,45% faţă de "start of day price". Pentru martie 2016, o monedă unică a fost estimată la 1,1414 USD, după o scădere de 1,11%.

Per total, în ultima şedinţă a săptămânii trecute au fost încheiate doar 11 contracte, cu o valoare de 140.400 lei.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb