Cotaţiile derivatelor au continuat să scadă în cea de-a doua şedinţă a săptămânii de la Sibex. Această direcţie a venit în contextul influenţelor de pe pieţele externe. În Europa, indicii s-au depreciat după ce liderii politici din Grecia nu au reuşit să ajungă la o înţelegere pentru formarea unui guvern după alegerile care au avut loc duminică. Aceeaşi cauză a dus şi la scăderile de pe piaţa futures americană. Până la ora 15.30, investitorii au încheiat circa 2500 de contracte cu o valoare de 23 milioane lei.
Cea mai bună lichiditate se menţinea pe sectorul derivatelor pe indici. Vânzătorii au speculat scăderea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie negativă şi în SUA. Pentru scadenţa iunie se observau 1100 de contracte DEDJIA_RON, cotaţia indicelui pierzând 74 puncte, la 12.884 puncte. Pentru septembrie numărul contractelor era de 50, iar cotaţia pierdea 150 puncte, valorând 12.750 puncte.
Speculatorii interesaţi de evoluţia parităţii euro/dolar au fost activi încheind 243 de contracte pe scadenţa iunie şi 158 pe scadenţa septembrie. Moneda unică a continuat să piardă teren faţă de dolar, în ton cu piaţa valutară internaţională. Pentru iunie, euro se deprecia cu 0,41% şi valora 1,30 USD. Pentru septembrie cotaţia monedei europene se cifra la 1,30150 USD, în minus cu 0,34%. Pe plan extern moneda comună s-a devalorizat pentru a şaptea zi la rând faţă de dolar, sub efectele situaţiei din Grecia unde rezultatele alegerilor au readus posibilitatea ca ţara să se retragă din blocul naţiunilor care folosesc moneda unică. Prin această depreciere s-a consemnat cea mai lungă perioadă în care euro a slăbit în faţa dolarului din septembrie 2008 încoace, situaţie la care a contribuit şi faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei a respins stimulii guvernamentali ca modalitate de impulsionare a creşterii economice.
Pe segmentul mărfurilor, aurul s-a aflat şi el pe scădere. În acest context, au fost încheiate peste 500 de contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie, care cotaţia pierdea 15,5 USD ajungând la 1620 dolari/uncie. Pe pieţele externe, aurul a înregistrat variaţii negative a doua zi la rând.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul pentru contractul pe acţiunile SIF5 s-a redus comparativ cu ziua de luni. Numărul contractelor DESIF5 iunie era de 30 iar cotaţia scădea cu 0,36% la 1,375 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 15.30.