SIBEX Piaţa derivatelor s-a dezmorţit uşor

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2015

La Sibex, nici cea de-a treia zi a săptămânii nu a adus, în primele sale ore o implicare în creştere a speculatorilor, care au continuat să se "remarce" mai degrabă prin absenţă. Prin urmare, până la ora 17:00, imaginea pieţei a fost una "aridă", tranzacţiile putând fi numărate pe degetele de la mâini. Apoi, după ora 17.30 s-au detectat uşoare mişcări, care au îmbunătăţit brusc volumul, speranţele fiind în continuare legate de partea secundă a şedinţei, care părea să mai aducă câteva tranzacţii, pe modelul deja consacrat la bursa sibiană. Prin urmare, conform datelor de la ora 17:30, se înregistrau 190 de contracte futures, cu o valoare de 3,1 milioane de lei. "Schimbările recente de la Sibex, de la platformă până la simboluri şi modalitatea de decontare, au avut darul să bulverseze participanţii şi de aici, această distanţare de piaţă. Sigur, explicaţia aceasta nu este singulară, problemele de ansamblu sunt totodată unele de fond, care ţin şi de atractivitatea produselor, diversitatea acestora şi implicarea intermediarilor. Ele au apărut de ceva vreme, iar acum, odată cu modificările menţionate, s-au acutizat", a explicat un broker, care a adăugat că "piaţa pare totuşi să de dezmorţească uşor".

Din totalul menţionat, produsul cu cea mai mare cotă de piaţă era derivatul pe Dow Jones, preferat pentru 170 contracte pentru scadenţa martie a anului curent. Simbolul DEDJIA 15C înregistra o variaţie negativă de 17 puncte faţă de preţul de referinţă de 17.442 de puncte, situaţie care indica o cotaţie de 17.425, în urcare raportat la închiderea zile precedente.

Tot conform datelor de la ora 17:30 se mai observau şi 15 contracte pe preţul petrolului de tip "Light Sweet Crude", tranzacţionat prin simbolul OILSC 15B, care defineşte scadenţa februarie. Evoluţia era una pozitivă, cotaţia urcând cu 0,88% la 48,84 USD.

Se tranzacţiona timid şi pe sectorul valutar, unde se observau câte două contracte pe perechile euro/dolar şi liră/sterlină dolar, pe scadenţa martie. Simbolul GBUSR (n.r. - liră sterlină/dolar) era cotat la 1,50872 USD iar euro valora 1,1841 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb