SIBEX Preţul futures al euro îşi extinde avansul faţă de dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2014

Pe o piaţă "verde", lichiditatea din penultima şedinţă a săptămânii era una de nivel mediu. După aproape jumătate din programul de tranzacţionare de pe segmentul futures, volumul total se ridica la 811 contracte, cu o valoare de 11,66 milioane de lei.

Consecvenţi, jucătorii acordau cea mai mare atenţie derivatului pe indicele Dow Jones. Numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa martie era de aproape 500. Cotaţia indicelui creştea cu 64 de puncte, fiind estimată la 16.418 puncte. Aceasta evolua corelat cu futures-ul din SUA, unde se înregistrau aprecieri, care anticipau o posibilă evoluţie pozitivă a indicilor la NYSE, confirmată de deschiderea bursei de pe Wall-Street. Optimismul se datora raportului privind şomajul din SUA, care a indicat scăderea cererilor pentru indemnizaţii la cel mai mic nivel din ultimele trei luni.

Pe segmentul derivatelor valutare s-au evidenţiat speculaţiile cu perechea euro/dolar. Acestea au fost stimulate de creşterea generoasă a cotaţiei monedei comune, astfel că lichiditatea era una destul de bună pentru o primă jumătate de şedinţă: 151 de contracte pe scadenţa martie. Euro era estimat la 1,38360 dolari, în urcare cu 0,76%. Şi pe plan extern euro a avut o evoluţie pozitivă, ajungând la maximul din două luni faţă de dolar, după ce Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a declarat că inflaţia este aşteptată să crească treptat, temperând părerile că factorii de decizie din regiune vor introduce noi stimulente monetare. Mai mult, oficialii BCE au estimat şi o accelerare a creşterii economice, fapt care de asemenea a sprijinit moneda unică. Pe piaţa sibiană, euro se tranzacţiona şi pe termenele iunie şi septembrie 2014, dar volumele erau mai mici: 36 şi 20 de contracte. Pentru scadenţa din vară estimările indicau o valoare de 1,38100 USD/euro, în creştere cu 0,59% iar pentru septembrie un nivel de 1,38 dolari, după o apreciere de 0,69%.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone o uşoară activitate se observa pe DESIF5 martie 2014, pentru care numărul contractelor era de 51 iar cotaţia creştea cu 1,83% la 1,95 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ............ Valutara propovaduita de Nen`su Vasilescu .......... ca sa-si imbogateasca gamblericii cu jetoane ............

    dupa ce anterior ii curatase de ele ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb