SIBEX Redeschiderea pieţelor americane nu a readus interesul speculativ pe piaţa futures sibiană

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2016

După rezultatul foarte slab de luni, când s-au înregistrat doar 19 contracte încheiate, puţinii speculatorii de pe piaţa futures sibiană au părut că se dezmorţesc uşor în prima parte a şedinţei de marţi, cu gândul că redeschiderea pieţei americane le va readuce informaţii importante. Cu toate acestea, rezultatul înregistrat după peste şapte ore de la deschidere, deşi mai bun comparativ cu ziua anterioară, nu promitea mare lucru. Mai exact, conform datelor de la ora 17.30, se înregistrau 24 de contracte futures, cu o valoare de numai 372.833 de lei.

Pariurile pe termen scurt pe evoluţia Dow Jones se detaşau din punct de vedere numeric, prin 22 de contracte pe scadenţa martie. După scăderea de luni, ATHEXClear a publicat un nou preţ de referinţă optimist, cifrat la 16.041 de puncte şi, după jumătate de zi, cotaţia DEDJIA 16C se situa la 16.022 de puncte, în scădere cu numai 19 puncte faţă de aceasta. Astfel, în raport cu închiderea de luni, derivatul pe indicele american creştea cu 135 de puncte. Şi NYSE a redeschis porţile într-o notă optimistă după ziua liberă de luni, pe fondul datelor din China. Acestea au indicat o creştere economică de 6,9% în 2015 şi, chiar dacă este cea mai slabă apreciere din 1990 încoace, faptul că cea de-a doua economie a lumii a ieşit cu bine dintr-un an tumultuos a mai risipit din îngrijorările privind capacitatea Beijingului de a reechilibra piaţa. Şi pentru scadenţa iunie Dow Jones a revenit peste pragul de 16.000 de puncte marţi la Sibex, situându-se la 16.030 de puncte.

Se mai observa un singur contract şi pe preţul petrolului pe scadenţa februarie, cotaţia barilului fiind estimată la 29,60 USD, în urcare uşoară cu 0,56% faţă de "start of day price" (1) (29,43 USD).

Pe segmentul derivatelor valutare nu s-au consemnat tranzacţii în prima jumătate a sesiunii de marţi.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb