Cotaţiile futures au evoluat pe creştere în prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii, fără ca această direcţie să fie una generală. Excepţiile se numeau SIBGOLD iunie şi DESIF5 iunie, contracte pentru care preţurile se depreciau. Lichiditatea înregis-trată după jumătate de sesiune era una medie, cu circa 3000 contracte realizate. Valoarea acestora era de 34,4 milioane de lei.
Derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones era preferat de jucători, numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 fiind de 1433 pe scadenţa iunie. Preţul futures al indicelui creştea cu 60 puncte, la 12742 puncte. Direcţia era una similară cu cea de pe piaţa futures americană unde indicii se apreciau, anticipând posibilitatea opririi declinului S&P, care a durat cinci zile. Optimismul a venit după ce Alcoa, companie ale cărei acţiuni sunt parte a Dow Jones, a raportat un profit neaşteptat pe primul trimestru.
Pe locul secund în top se afla derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionat în lei. Numărul contractelor EUR/USD_RON iunie era de aproape 1000 iar cotaţia monedei unice creştea cu 0,34 %, valorând 1,3136 USD. Pentru septembrie, euro creştea cu 0,47%, la 1,3166 dolari. Pe pieţele valutare internaţionale euro a urcat de la minimul ultimelor şapte săptămâni faţă de yen şi s-a apreciat şi faţă de dolar, după ce un membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale Europene a declarat că aceasta ar putea cumpăra datoriile din Spania pentru a reduce costurile de creditare. În acelaşi timp, aprecierea monedei unice s-a datorat şi faptului că Italia a vândut facturi în valoare de 11 miliarde de euro în cadrul unei licitaţii, atingându-şi ţinta propusă. La Sibex se mai tranzacţiona şi perechea liră sterlină/dolar. Moneda britanică se aprecia cu 0,28%, la 1,5896 USD. Numărul contractelor era de 94.
Pe piaţa derivatelor pe mărfuri aurul scădea cu 2,5 dolari pe scadenţa iunie în raport cu care se observau sub 100 de contracte SIBGOLD. Pe pieţele externe, aurul şi-a oprit ascensiunea după ce a crescut patru zile la rând. Stoparea aprecierii a venit în contextul în care intensificarea crizei datoriilor a ameninţat să submineze moneda euro şi a afectat potenţialul metalului preţios ca plasament de refugiu. Deşi moneda euro a crescut miercuri, ea s-a aflat constant sub presiune în ultima săptămână, datorită reapariţiei problemelor legate de criza datoriilor, cu Spania în centrul atenţiei.
Pe segmentul derivate pe acţiuni se remarca DESIF5 cu 129 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia DESIF5 a pierdut 0,03% şi a închis la 1,325 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.