SIBEX Săptămână productivă pe piaţa derivatelor,cu aproape 14.000 de contracte futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 octombrie 2014

În cea de a doua săptămână din octombrie, speculatorii au încheiat 13.786 de contracte futures, Sibex având parte de una dintre cele mai bune săptămâni de tranzacţionare din acest an, cu o medie zilnică de aproape 2800 de contracte/şedinţă. Începutul săptămânii nu a anunţat această evoluţie, şedinţa din 6 octombrie încheindu-se cu 1381 de contracte. Apoi, implicarea participanţilor, fie ei clienţi sau market-makeri a crescut puternic, amplificată de evoluţia volatilă a cotaţiei futures a indicelui Dow Jones. Prin urmare, în şedinţa de marţi, 7 octombrie, volumul a urcat la 2388 de contracte, iar miercuri, 9 octombrie, la 2613 contracte. Tiparele au fost însă sparte în sesiunea de joi, 9 octombrie, când, pe fondul prăbuşirii cu aproape 300 de puncte a Dow Jones (n.r. - 297 de puncte), volumul a atins nivelul de 4626 de contracte, cu o valoare de aproape 75 milioane de lei, cel mai bun rezultat consemnat la bursa sibiană din 31 ianuarie încoace. După această creştere spectaculoasă, speculatorii au mai redus din turaţie în ultima şedinţă a săptămânii, dar chiar şi aşa lichiditatea s-a menţinut una bună, cu 2778 de contracte a căror valoare echivalentă a fost de 44,38 milioane de lei. "Vinovatul" principal pentru lichiditatea înregistrată a fost din nou derivatul pe indicele Dow Jones, care a strâns vineri 2513 contracte. Cotaţia indicelui şi-a adâncit deprecierea, pierzând încă 153 de puncte, situaţie ce a dus valoarea acestuia la 16.470 de puncte. De altfel, de-a lungul săptămânii, cotaţia DEDJIA_RON decembrie a pierdut 453 de puncte, semn evident că a intrat într-o perioadă de corecţie accentuată, corelată cu evoluţia din SUA, unde DJIA aproape a pierdut avansul din 2014, ajungând la 16.544,10 puncte. Pe pieţele mari de acţiuni ale lumii s-a consemnat o extindere a vânzărilor, în condiţiile în care s-a înregistrat o creştere a îngrijorării privind creşterea economică. Situaţia este bine exemplificată şi de faptul că Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avut o dispută cu ministrul de finanţe al Germaniei, cu privire la paşii care trebuie parcurşi pentru revitalizarea creşterii economice din Uniunea Europeană, în timp ce oficialii FED au declarat că economia SUA se situează într-o zonă riscantă, fiind periclitată de încetinirea economiei globale.

Perechea euro/dolar a fost preferată vineri pentru 50 de contracte pe scadenţa decembrie. Pariurile pe raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat din nou câştig de cauză monedei americane. Astfel, euro s-a depreciat cu 0,54% şi a închis la 1,2629 USD.

În sectorul mărfurilor, petrolul a avut o evoluţie pe plus, preţul estimat pentru un baril pe scadenţa noiembrie apreciindu-se cu 0,30% până la 85,48 USD, recuperare timidă după perioada amplă de scădere. Numărul contractelor DEOIL_LSC a fost unul ridicat, cifrându-se la 179.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb