SIBEX Scădere consistentă pentru cotaţia futures a euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 octombrie 2015

Pe piaţa Sibex, la jumătatea penultimei şedinţe a săptămânii, se consemnau 18 contracte futures cu o valoare de 238.214 lei. Din perspectiva numărului de produse tranzacţionate şedinţa era una modestă, doar trei simboluri punctând în statistici: derivatul pe Dow Jones, derivatul pe euro/dolar şi derivatul pe petrol.

După o perioadă prelungită în care s-a poziţionat mereu după Dow Jones, prechea euro/dolar a avut o evoluţie mai bună în prima parte a şedinţei de joi, totalizând 10 contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică europeană avea o evoluţie negativă consistentă şi, conform datelor de la ora 17.30, un euro era cotat la 1,1188 USD, în coborâre cu 1,64% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1) , cifrat la 1,1374 USD. Comparativ cu închiderea de miercuri euro se deprecia cu 1,54%.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa decembrie se consemnau 7 contracte iar cotaţia era estimată la 17.273 de puncte, în creştere cu 49 de puncte faţă de "start of day" price (17.224 puncte). Raportat la cotaţia de miercuri, DEDJIA 15L acumula 86 puncte. Evoluţia urmărea "ostilităţile" de pe piaţa americană de la New-York, unde indicii reprezentativi creşteau după ce noi companii cu nume, cum ar fi McDonalds's sau eBay au raportat rezultate trimestriale bune. Nivelul de optimism era totodată susţinut de datele favorabile privind şomajul care a crescut mai puţin decât se estimase, indicând o piaţă a muncii fermă şi în curs de îmbunătăţire.

Se mai înregistra şi un singur contract pe derivatul pe petrol, barilul fiind estimat la 45,41 dolari pentru scadenţa decembrie, în plus cu 0,14 USD faţă de "start of day price" (45,27 USD) şi cu 0,23 USD faţă de cotaţia de miercuri.

Câteva tranzacţii se consemnau şi pe ATS-ul Sibex unde statistica reţinea schimburi cu 322 de acţiuni (2) Armax Gaz Mediaş, la un preţ de 2,44 lei/titlu, în staţionare.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb