Pe piaţa Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii s-a anunţat, încă din prima sa jumătate, drept una dintre cele mai puţin productive la capitolul lichiditate. Volumul înregistrat după şapte ore şi jumătate de la deschidere era unul neaşteptat de redus, situându-se chiar sub "norma" obişnuită pentru prima parte a şedinţelor. Mai exact, conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau doar 27 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 241.146 lei. În ceea ce priveşte produsele tranzacţionate, atrăgea atenţia lipsa contractelor pe Dow Jones, derivatul pe cel mai cunoscut indice din lume fiind complet ignorat în prima jumătate a sesiunii. "Lipsa contractelor de Dow Jones ar fi o premieră negativă pentru ultimii cinci ani şi ar ilustra din plin imaginea dezastruoasă a raportului piaţă/speculatori existent în prezent la bursa sibiană", a comentat un broker.
Semnele că piaţa totuşi trăieşte veneau de la derivatul pe cursul euro/dolar, care totaliza 14 contracte pe scadenţa iunie. Preţul futures al euro valora 1,1101 USD şi se deprecia cu 0,62% în raport cu cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), calculată de ATHEXClear la 1,1170 dolari. În raport cu închiderea de marţi, moneda unică europeană era mai slabă decât concurentul său american cu 1%. După o perioadă în care a dat impresia că e capabilă să revină faţă de dolar, moneda unică europeană a început din nou să piardă din puţinul recuperat, aflându-se sub presiune şi ilustrând din nou situaţia financiară fragilă din euroregiune, unde persistă teama faţă de un faliment al Greciei. În plus, cererea de dolari a fost susţinută de datele economice optimiste publicate marţi în SUA. În acest context, Atena încă se chinuie să ajungă la un acord cu creditorii săi internaţionali cu privire la reformele economice pe care trebuie să le implementeze. Tot pe segmentul valutar se mai observa un singur contract pe cursul liră sterlină dolar, scadenţa iunie, moneda britanică fiind cotată la 1,5557 USD, în urcare cu 0,31% faţă de start of day price (1,5509) şi cu 0,35% faţă de cotaţia de marţi.
Un număr de 12 contracte provenea de pe segmentul derivate mărfuri, unde se tranzacţiona contractul futures OILSC 15G. Cotaţia barilului pe scadenţa august era de 58,62 USD, cu 0,53 dolari peste start of day price (58,09 USD). În raport cu valoarea, de la finalul şedinţei de marţi barilul se deprecia însă cu 1,14 dolari.
(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.40