După jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex se situa la un nivel modest. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 era de 359 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 4,1 milioane de lei. Comparativ cu acelaşi interval orar al zilei de luni volumul era în scădere, situaţie îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât şedinţa precedentă a fost cea mai slabă de până acum din octombrie. Pe lângă interesul scăzut al jucătorilor, piaţa Sibex s-a confruntat marţi şi cu dificultăţi tehnice, sesiunea de tranzacţionare fiind suspendată, după cum a arătat un comunicat postat pe site-ul operatorului la ora 14.36. Conform unui alt comunicat, sesiunea s-a reluat la ora 14.55, cu o pre-deschidere de 5 minute.
La nivelul produselor speculate, nici de această dată şedinţa nu a oferit vreo schimbare de orientare a puţinilor jucători activi. Consecvenţi "ritualului" lor zi de zi aceştia şi-au plasat majoritatea "pariurilor" pe preţul indicelui Dow Jones. Pentru acesta se observau aproape 200 de contracte pe scadenţa decembrie. Intensitatea a crescut imediat după deschiderea NYSE, când, în decurs de 30 de minute, a fost realizat peste 57% din totalul menţionat. Astfel de momente fac din Dow Jones elementul care face piaţa să supravieţuiască. Un broker a explicat: "Lichiditatea este slabă şi pentru că există sincope prelungite, când preţurile şi numărul contractelor nu se mişcă. Spre exemplu, pe Dow Jones, timp de aproape două ore jumătate nu s-a realizat niciun contract. În aceste condiţii, nu putem avea pretenţii de lichiditate. Apoi a venit deschiderea de pe Wall-Street, cu o creştere de intensitate. Aşadar, volumul se datorează nu unui interes continuu, ci unor momente conjuncturale. Chiar şi aşa, Dow Jones trage piaţa Sibex după el". Imediat după ora 17.00 cotaţia DEDJIA_RON de la Sibex valora 14.849 de puncte, în scădere cu numai un punct. Practic, după mai bine de şapte ore de la deschidere, nu se conturase încă o evoluţie clară.
De-a lungul zilei, s-a speculat şi pe segmentul mărfurilor, unde derivatele pe aur cu simbolurile SIBGOLD şi SIBGOLD_RON atrăgeau câte 60 şi 26 de contracte pe scadenţa octombrie. SIBGOLD se aprecia cu 3 dolari şi valora 1325,9 USD. Cotaţia SIBGOLD_RON creştea cu 11,6 USD, la 1328,3 dolari. Pe acelaşi segment s-a tranzacţionat şi simbolul DEOIL_LSC pe scadenţa noiembrie, numărul contractelor fiind de 26. Barilul creştea cu 0,75% la 103,77 USD.
Pentru perechea euro/dolar se consemnau 20 de contracte realizate pe scadenţa decembrie, conform datelor de la ora 17.00. Cotaţia euro se aprecia cu 0,11% şi era estimată la 1,36 USD.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00