SIBEX Speculatorii au mizat pe scăderi

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 ianuarie 2012

Speculaţiile pe produse internaţionale au fost preferate de participanţii de pe piaţa Sibex în prima şedinţă a săptămânii. Contractele futures pe Dow Jones, aur şi euro/dolar au atras prin urmare cele mai mari cote de piaţă. Dintre produsele derivate pe acţiuni listate pe piaţa de capital autohtonă s-au remarcat contractele pe acţiunile SIF5 Oltenia. O lichiditate ceva mai bună s-a observat şi pe derivatul pe cursul euro/leu.

Din pespectiva evoluţiei preţurilor, începutul săptămânii a fost unul pesimist, după cum indica prima jumătate a şedinţei bursiere de la Sibiu. Cotaţiile se depreciau în bloc, urmând sentimentul pieţelor externe. Lichiditatea a continuat să se menţină la nivel ridicat, până la ora 17.00 înregistrându-se 12.300 de contracte cu o valoare de 79 milioane lei.

Cel mai lichid produs era aurul, participanţii continând să speculeze intens evoluţia metalului preţios, după volumele record de săptămâna trecută. Simbolul SIBGOLD se remarca prin 6196 de contracte realizate până la ora 17.00. Aşteptările jucătorilor indicau o stare de pesimism, preţul futures al unciei depreciindu-se, pe scadenţa februarie, cu 41 dolari, până la 1732,4 USD pe uncie. Pe plan extern, aurul s-a îndreptat către cea mai puternică depreciere zilnică din ultima lună, sub presiunea scăderii apetitului pentru risc al investitorilor care a dus la deprecierea euro. Moneda unică a scăzut de la maximul ultimelor şase săptămâni după ce Grecia şi creditorii privaţi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind datoriile.

În topul produselor urma derivatul pe Dow Jones, tranzacţionat în lei. Până la ora 17.00, numărul contractelor încheiate pe acesta era de aproape 3200 pe scadenţa martie. Evoluţia cotaţiilor indicelui era una negativă, urmând futures-ul de pe piaţa americană care s-a depreciat în contextul îngrijorărilor faţă de criza datoriilor din Europa după ce Grecia şi-a manifestat opoziţia faţă de supravegherea economică, aceasta fiind o condiţie pusă în schimbul ajutorului. Astfel, la Sibex cotaţia DEDJIA_RON martie scădea cu 112 puncte, investitorii urmărind evoluţia de pe Wall-Street, unde deschiderea a fost una roşie. Pentru scadenţa iunie se observa o depreciere de 74 puncte, pe un volum mai redus, de circa 500 contracte.

Pe segmentul valutar, investitorii au încheiat până la ora 17.00 un număr de 1566 de contracte pe perechea EUR/USD_RON cu scadenţa martie. Evoluţia euro faţă de dolarul american a fost una pe scădere, fiind corelată cu direcţia de pe plan extern, unde euro s-a devalorizat pentru prima dată în şase zile faţă de moneda americană. La Sibex, pentru martie euro scădea cu 0,88%, la 1,3111 dolari. Tot pe segmentul valutar se observau 157 contracte futures pe cursul euro/leu cu scadenţa martie, pentru care moneda naţională era estimată la 4,3448 lei. Pe piaţa intrebancară ziua a fost calmă, valoarea euro consolidându-se în jurul a 4,34 lei. S-au înregistrat speculaţiii şi pe cursul liră sterlină /dolar, moneda din Regatul Unit pierzând 0,32% pe scadenţa martie, până la o valoare de 1,5680 dolari.

Pentru derivatele pe acţiuni, lider era simbolul DESIF5 cu aproape 500 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia futures a unei acţiuni a scăzut cu 1,29%, la 1,2339 lei, în condiţiile unei evoluţii puternic pe minus şi pe piaţa spot.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb