SIBEX Speculatorii futures, lipsiţi de energie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iulie 2012

Cotaţiile futures de la Sibex nu au avut o direcţie clară iar volatilitatea a fost mică în prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii. Ca urmare, lichiditatea înregistrată după jumătate de sesiune era foarte slabă, piaţa fiind una "moleşită", în ton cu efectele caniculei. La ora 16.15 se înregistrau doar 900 de contracte realizate iar valoarea acestora era de 9 milioane de lei. Speranţele pentru îmbunătăţirea lichidităţii erau reduse, întrucât "sursa" principală de energie pentru speculatori, anume piaţa bursieră americană, a fost închisă datorită sărbătoririi zilei naţionale a SUA. Practic, pe pieţele NYSE, Nasdaq şi CME tranzacţionarea contractelor futures având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average încetează în data de 4 iulie la ora 18.30 ora României iar contractele futures având activ suport mărfuri (aur, petrol) încetează la ora 20.15, ora României. Din acel moment, market-makerii activi pe produsele menţionate nu sunt obligaţi să introducă ordine, fapt care se va reflecta cu siguranţă în volumul total, ştiut fiind că aceştia sunt baza celei mai mari părţi din volumul Sibex.

Chiar şi în aceste condiţii, derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones era preferat de jucători, numărul contractelor încheiate până la ora menţionată fiind de 389 pe scadenţa septembrie. Preţul futures al indicelui creştea cu 15 puncte, la 12.840 puncte. În atenţia jucătorilor a intrat, în ultimele şedinţe, şi scadenţa decembrie, pentru care se observau 101 contracte DEDJIA-_RON şi o creştere de doar un punct, la 12.770 puncte.

Pe locul secund în top se afla derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionat în lei. Numărul contractelor EUR/USD_RON septembrie era de 161 iar cotaţia monedei unice scădea cu 0,24%, valorând 1,25650 USD. Şi pe pieţele externe moneda comună s-a devalorizat în raport cu dolarul, după ce sectorul serviciilor s-a contractat luna trecută în Germania, fapt care a sporit speculaţiile că Banca Centrală Europeană va reduce rata de dobândă în şedinţa de mâine (n.r. - azi). De pe segmentul valutar se mai specula pe cursul euro/leu, scadenţa septembrie respectiv pe cursul euro/yen, acelaşi termen. Agitaţia din viaţa politică afecta moneda naţională. Euro creştea pentru toamna acest-ui an cu 0,8%, la 4,5358 lei. Şi yenul se deprecia faţă de moneda unică europeană, pierzând 0,5%. Un euro era estimat la 100,19 yeni.

Pe segmentul derivate pe acţiuni se tranzacţiona simbolul DESIF5 cu 129 de contracte pe scadenţa septembrie. După două zile de creşteri ample, de această dată cotaţia DESIF5 pierdea 2,97% şi era cotată 1,1450 lei/acţiune, date valabile la ora 16.15.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb