SIBEX Speculatorii, impulsionaţi de datele din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 octombrie 2013

După primele ore ale şedinţei, speculaţiile cu contracte futures de pe piaţa Sibex păreau că se vor derula într-un ritm scădere şi în cea ce a doua zi a săptămânii. Interesul redus era în primul rând o urmare a variaţiilor scăzute, terenul de manevră al jucătorilor fiind limitat. Situaţia s-a schimbat însă după orele 15-16, când cotaţiile au început să-şi lărgească culoarele de preţ, intrând pe creştere, după ce direcţia de până atunci fusese una descendentă. Prin urmare, lichiditatea a crescut şi, după peste şapte de tranzacţionare, se înregistrau 1031 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 14,5 milioane lei. Mai mult, participanţii mai aveau în faţă încă 6 ore de tranzacţionare în care, în funcţie de evoluţia din SUA, să ducă lichiditatea la un nivel comparabil sau chiar mai bun cu ceea ce a oferit piaţa săptămâna trecută.

DEDJIA_RON continua să fie cel mai tranzacţionat produs şi totaliza 549 de contracte pe scadenţa decembrie. La ora 17.00 cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 84 de puncte la 15.407 puncte. Iniţial, futures-ul din SUA, urmărit de jucători ca principal indiciu al evoluţiei, nu a evoluat decisiv, variaţiile fiind mici în contextul în care erau aşteptate date din piaţa muncii, esenţiale pentru conturarea unei idei în ceea e priveşte politica FED privind achiziţionarea de obligaţiuni. Apoi, pe Wall-Street indicii indicau creşteri, după ce datele mai slabe decât previziunile privind numărul de angajări realizate în septembrie, au alimentat speculaţiile că Banca Centrală Americană va amâna reducerea programului de stimulare monetară.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 317 pe scadenţa decembrie. În mod similar cu evoluţia Dow Jones, euro a înregistrat iniţial o evoluţie "roşie". Ulterior, după publicarea datelor din piaţa muncii, moneda unică a reînceput să câştige teren faţă de dolar şi era cotată la 1,3765 USD. Şi pe plan extern dolarul a "alunecat" la cel mai slab nivel din aproape doi ani în raport cu euro, sub influenţa datelor sub aşteptări privind angajările.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri lichiditatea era mult mai redusă ca de obicei, atât pe aur cât şi pe petrol. Numărul contractelor DEOIL_LSC noiembrie era de 38, iar barilul creştea cu 0,34% la 99,98 USD. Pentru SIBGOLD_RON se înregistrau 20 de contracte şi o cotaţie de 1329,1 dolari/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb