SIBEX Speculatorii, în aşteptarea semnalelor de peste ocean

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2012

Jucătorii au continuat să fie prudenţi în cea de a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, părând afectaţi de starea de toropeală cauzată de caniculă. După jumătate de şedinţă, numărul contractelor se situa uşor peste 2000 cu o valoare de 19,5 milioane lei. De fapt, participanţii aşteptau semnale de pe piaţa americană, fie pentru a intensifica nivelul plasamentelor în partea a doua a zilei, fie pentru a menţine atitudinea de prudenţă, în funcţie de concluziile întâlnirii de două zile a Băncii Centrale Americane. În ceea ce priveşte cotaţiile derivatelor de la Sibex, acestea au fluctuat mixt, observându-se creşteri pentru Dow Jones, euro faţă de dolar şi yen japonez respectiv scăderi pentru aur şi DESIF4. Dow Jones şi-a inversat evoluţia imediat după deschiderea NYSE trecând pe "roşu".

Cea mai bună lichiditate se înregistra pe simbolul DEDJIA_RON septembrie cu peste 700 de contracte. Jucătorii au speculat iniţial creşterea Dow Jones, în condiţiile în care, peste ocean, futures-ul a fost "verde", impulsionat de progresele făcute de Grecia raportat la formarea unui nou guvern. De asemenea, investitorii speculau că FED va anunţa implementarea de noi stimulente pentru economie. După 16.30 (deschiderea de pe Wall-Street), indicele a intrat pe minus. La ora 16.45 cotaţia sa pierdea la Sibiu 11 puncte şi valora 12.749 puncte.

Pe segmentul valutar, euro creştea faţă de dolar. Pe scadenţa septembrie, numărul contractelor era de 263 iar cotaţia monedei avansa cu 0,32% la 1,27070 USD. Pentru moneda comună s-a înregistrat o cerere ridicată, aceasta fiind susţinută de faptul că liderii G20 au declarat că vor lua toate măsurile politice necesare pentru a apăra uniunea monetară. Dolarul se deprecia pe piaţa sibiană şi faţă de lira sterlină. Moneda din Albion câştiga 0,23% şi era evaluată la 1,5758 USD. Totalul contractelor realizate până la ora 16.45 era de 120. O altă pereche tranzacţionată pe segmentul cursuri de schimb de la Sibex era euro/yen. Moneda unică se aprecia faţă de yenul japonez, urcând cu 0,55% la 100,69 yeni pentru scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 27.

Pe segmentul mărfurilor, aurul atrăgea speculaţii atât pe contractul de o uncie cu simbolul SIBGOLD, cât şi pe cel de 10 uncii cu simbolul SIBGOLD_RON. Numărul de contracte SIBGOLD iunie era de 450 iar cotaţia scădea cu 18,1 USD, la 1603,3 dolari/uncie. Pentru august se observau 123 de contracte SIBGOLD şi o cotaţie de 1606,1 USD/uncie, în scădere cu 24,6 dolari. SIBGOLD_RON iunie era cotat la 1604,3 dolari pe uncie, în minus cu 19,3 USD iar numărul contractelor era de peste 200. Lichiditatea derivatelor pe aur era una foarte bună la ora menţionată, pe fondul deprecierilor severe.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb