SIBEX Speculatorii, interesaţi de evoluţia acţiunilor SIF4

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2014

La bursa sibiană, lichiditatea din cea de-a treia zi a săptămânii se afla în creştere după jumătate din programul de tranzacţionare, comparativ cu sesiunile precedente. Numărul contractelor încheiate până la ora 16.45 era de peste 1.100, iar valoarea se situa 13,5 milioane lei. Îmbunătăţirea volumului a venit pe fondul unui interes speculativ bun pentru derivatul pe Dow Jones, respectiv pe fondul creşterii atractivităţii derivatului pe acţiunile SIF4. Evoluţia cotaţiilor nu era una unitară, înregistrându-se atât creşteri cât şi scăderi, în funcţie de produs.

Conform datelor înregistrate după şapte ore de la deschidere, DEDJIA_RON martie 2014 era simbolul cel mai lichid, cu 715 contracte. Preţul futures de la Sibiu al celui mai mediatizat indice din lume se aprecia puternic, urcând cu 96 puncte, la 16.460 puncte. Şi pe piaţa futures americană se înregistrau creşteri, investitorii aşteptând noi raportări economice din partea companiilor şi noi date din piaţa muncii, pentru a putea cântări ritmul de revenire în ceea ce priveşte cea mai mare economie a lumii. Creşterile de pe futures au fost confirmate şi de deschiderea de pe Wall-Street.

Un element surpriză a fost evoluţia derivatelor pe acţiunile SIF 4, volumul înregistrat fiind de 199 de contracte pe scadenţa martie 2014. Cotaţia unei acţiuni a fost estimată la 1,07 lei, în creştere cu 0,90%. Pentru DESIF4, începutul bun de an la capitolul volum confirmă evoluţia din ultimele două luni din 2013, când jucătorii au început să acorde mai multă atenţie acestui produs. Interesul pentru DESIF4 este confirmat şi de numărul ridicat al poziţiilor deschise pe scadenţa martie: peste 1.300, doar Dow Jones stând mai bine la acest capitol. Tot de pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone s-a mai tranzacţionat DESIF5 martie, cu 58 de contracte, şi DETEL martie cu 91 de contracte. O acţiune SIF Oltenia a fost estimată la 1,9550 lei, în creştere cu 0,25%, în vreme ce un titlu Transelectrica valora 16,2 lei, în minus cu 1,82%. "O revenire a interesului pentru derivatele pe acţiuni autohtone ar fi bine-venită pentru piaţa Sibex, care momentan plăteşte tribut dependenţei faţă de derivatul pe Dow Jones", a precizat un broker.

În sectorul valutar se tranzacţiona perechea EUR/USD, care totaliza 73 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Euro pierdea uşor teren faţă de dolar, depreciindu-se cu 0,04%, la o valoare de 1,36290 USD.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb