După ce, luni, a fost atins după multă vreme pragul de 10.000 de contracte într-o zi, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a menţinut lichiditatea la un nivel destul de bun în prima jumătate de şedinţă. La ora 17.30 se observau circa 4000 de contracte, iar valoarea acestora era de 47,34 milioane lei. Deşi în Europa pieţele bursiere au dat semne de revenire, după ce companiile tehnologice au avansat, direcţia predominantă de la Sibex era una descendentă.
Ca şi în ziua precedentă, cea mai bună lichiditate se menţinea pe sectorul derivatelor pe indici, însă la un nivel sub cel de luni la aceeaşi oră. Pe scadenţa septembrie se înregistrau peste 2400 de contracte DEDJIA_RON. Vânzătorii au speculat din nou variaţiile negative, rotunjindu-şi câştigurile, în condiţiile în care indicele pierdea 75 puncte, valorând 12.570 puncte. Pe piaţa futures americană variaţiile au fost iniţial reduse, iar apoi bursa de la New-York a indicat continuarea scăderilor după publicarea rezultatelor dezamăgitoare ale United Parcel Service Inc..
Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat 652 de contracte pe scadenţa septembrie şi 132 pe scadenţa decembrie. Moneda unică a continuat să piardă teren faţă de dolar, influenţată de trendul de pe piaţa valutară internaţională. În cadrul acesteia, moneda utilizată în 17 ţări din UE a scăzut pentru a doua zi sub 1,21 dolari, după ce serviciul pentru investitori al Moody's a redus ratingul privind perspectivele Germaniei şi Olandei. Speculatorii estimau un curs de 1,20980 USD/euro pe scadenţa din toamnă, în minus cu 0,39%. Pentru decembrie, cursul era de 1,2110 USD, după o scădere de 0,33%.
Şi pe perechea euro/yen s-a mizat tot pe scăderea euro, direcţie corelată de asemenea cu cea de pe pieţele externe, unde moneda comună s-a depreciat pentru a cincea zi faţă de cea din Japonia, apropiindu-se de minimul din 11 ani, pe fondul speculaţiilor că, în Europa, criza datoriilor ameninţă să "devoreze" Italia şi Spania. Moneda din Ţara Soarelui Răsare s-a întărit faţă de majoritatea valutelor de referinţă, investitorii preferând siguranţa acesteia. La Sibex, euro era estimat la 94,55 yeni pe scadenţa septembrie, în minus cu 0,22%. Numărul contractelor era de 237.
Tot de pe piaţa derivatelor valutare se mai evidenţia şi perechea liră sterlină/dolar, cu 221 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda britanică câştiga 0,08% şi era estimată la 1,5536 USD.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul pentru contractul pe acţiunile SIF5 s-a redus comparativ cu ziua de luni. Numărul contractelor DESIF5 septembrie a fost de numai 36, iar cotaţia a revenit pe plus câştigând 0,54% şi închizând la 1,1897 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.