SIBEX Speculatorii, sensibili la declaraţiile lui Ben S. Bernanke

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iulie 2012

După jumătate din a doua şedinţă a săptămânii, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex se situa la un nivel redus. Numărul de contracte încheiate până la ora 17.15 era de 1800 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 21,3 milioane de lei. Evenimentele semnificative au lipsit, până spre ora menţionată, iar speculaţiile care au atras în special jucătorii au fost din nou cele pe indicele Dow Jones respectiv derivatele valutare. Investitorii aşteptau semnale de pes-te ocean pentru a intensifica strategiile.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones se observau aproape 1000 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia indicelui a crescut în majoritatea timpului, stimulată şi de direcţia pozitivă de la deschiderea NYSE, unde acţiunile creşteau, pe fondul aşteptătorilor investitorilor ca preşedintele Băncii Centrale Americane, Ben S. Bernanke, să indice noi măsuri de stimulare economică în discursul său de marţi din faţa Congresului SUA. Aprecierea de la Sibex s-a "tăiat" brusc după ora 17.00 astfel că, la ora 17.15 DEDJIA-_RON valora 12.645 puncte, în scădere cu 5 puncte. Reîntoarcerea pe scădere a avut loc după ce Bernanke a declarat, conform Bloomberg, că "progresele în reducerea şomajului vor fi frustrant de încete". Acesta a mai menţionat că FED este gata de a implementa stimulente pentru revenire, dar s-a abţinut de la indicarea unor paşi concreţi în acest sens. Totuşi, scăderea cotaţiei era una redusă, speculatorii având la dispoziţie încă jumătate de sesiune pentru a contura o direcţie clară, în funcţie de evenimentele de peste ocean.

Pe poziţia secundă se afla perechea euro/dolar cu 348 de contracte realizate pe scadenţa septembrie, conform datelor de la ora 17.15. Pentru termenul din iarnă (scadenţa decembrie) numărul contractelor era mult mai mic:15. Cotaţiile euro au fluctuat mixt. Pentru scadenţa septembrie, moneda unică se deprecia cu 0,41% şi era estimată la 1,22370 USD. Pe pieţele valutare externe dolarul s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă, pe fondul speculaţiilor (confirmate) că preşedintele Rezervei Federale va face aluzii la necesitatea unor stimulente economice suplimentare pentru sprijinirea celei mai mari economii a lumii. Dolarul s-a depreciat şi ca efect al unei scăderi neaşteptate a vânzărilor cu amănuntul din SUA, sugerând că FED este foarte aproape de o a treia rundă de achiziţii de active.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de 10 uncii şi simbolul SIBGOLD_RON atrăgea 93 de contracte. Uncia se deprecia cu 9 dolari şi valora 1581 USD pe scadenţa august.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, DESIF5 a închis la 1,2256 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie, după o creştere importantă de 2,11%. Numărul contractelor a fost de numai 37.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb